Američki vrhovni sud zbog Srpkinje ustao protiv Trumpove imigracijske politike

Foto: FAH

NOVINAR Portala Balkan Insight Filip Rudić u nedavnom članku izvještava o suprotstavljanju Vrhovnog suda Trumpovoj politici.

"Vrhovni sud Amerike izglasao je prošlog tjedna da se bosanskoj Srpkinji Divni Maslenjak, koja je lagala o muževoj vojnoj službi u ratu u Bosni, vrati američko državljanstvo, zadavši tako udarac imigracijskoj politici američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Službeni je stav Trumpove administracije da bilo koja laž može dovesti do gubitka građanstva Amerikanaca koji su ga stekli.

No, suci Vrhovnog suda jednoglasno su odlučili da se građanstvo ne može povući ako je laž ili ispuštanje činjenica nevažno za vladinu odluku odobrenja ulaska u SAD".

Objašnjenje presude

"Kako bi se potvrdila osuda, vlada mora ustanoviti da je ilegalni čin okrivljenice igrao ulogu u njezinu dobivanju građanstva", napisala je sutkinja Elena Kagan, objašnjavajući presudu u ime suda.

"Nezakonito dobivanje građanstva znači da se ono dobije nezakonitim sredstvima – što znači da je ilegalnost igrala neku ulogu u dobivanju", dodala je.

Laganje na prijavi

"Divna Maslenjak i njezin muž Ratko dobili su status izbjeglica 1999. godine, a 2007. godine ona je postala građanka SAD-a.

Na početku je rekla dužnosnicima za imigraciju da njezin muž nije služio u vojsci bosanskih Srba tijekom rata u Bosni i Hercegovini u 1990-ima.

No, Ratko Maslenjak zapravo je služio u brigadi bosanskih Srba koja je sudjelovala u genocidu Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine, izvještava Reuters.

Njegova je žena na kraju priznala lažnu izjavu i bila je osuđena zbog laganja na svojoj prijavi za građanstvo. Ona i njezina obitelj deportirani su u Srbiju u listopadu 2016. godine.

Prema novinskoj agenciji Reuters, prvo pitanje bilo je hoće li njezina lažna izjava imati materijalni učinak na odluku SAD-a da joj odobri status izbjeglice.

Trumpova administracija tvrdila je da je važno samo to da je dala lažnu izjavu, a ne ima li to učinka na odluku da joj se odobri status. Suci američkog Vrhovnog suda to su odbacili", piše Rudić.
 

Pročitajte više