NOVA RANG LISTA Njemačka putovnica je najjača na svijetu, evo gdje se nalazi hrvatska

Foto: FAH

PREMA najnovijoj listi Passport Index, hrvatska putovnica nalazi se među najslabijima u Europskoj uniji. Dijeli 15. mjesto s Rumunjskom, Bugarskom i Argentinom.

Prema Passport Indexu najbolje putovnice na svijetu su njemačka i singapurska. S njima se bez vize može putovati u najveći broj država svijeta. Nijemci mogu posjetiti čak 159 svjetskih zemalja bez da moraju vaditi vizu.

Treća je Švedska, četvrta Južna Koreja, a slijede Danska, Finska, Italija, Francuska, Španjolska i Norveška. Iako je prije dvije godine bila najjača, putovnica SAD-a sada nije ni među prvih deset.

Hrvati bez vize mogu putovati u 143 države, što nas svrstava na 15. mjesto liste, zajedno s Rumunjskom, Bugarskom i Argentinom. Iako je hrvatska putovnica na listi itekako napredovala tijekom godina, i dalje je jedna od najslabijih u Europskoj uniji.

Budući da smo članica Europske unije, naša je putovnica jača od svih ostalih balkanskih zemalja, ali smo u odnosu na prošlu godinu pali za jedno mjesto. Od zemalja u regiji od hrvatske je jača samo slovenska putovnica.

Na samom dnu ljestvice nalazi se Afganistan, čiji državljani bez vize mogu putovati samo u 22 zemlje svijeta.

Pročitajte više