"Srpkinja koja ne nosi šminku, i još je premijerka? Šokiran sam, kamo ide ovaj svijet?"

Foto: FAH

NOVINAR portala Balkan Insight Marcus Tanner u nedavnom članku piše o značenju šminke za žene u Srbiji. Dijelove njegovog članka prenosimo u nastavku.

"Žao mi je srpskih zastupnika. Da, tako je. Nije čudo da se srpski predsjednik Aleksandar Vučić navodno mučio uvjeravajući zastupnike iz svoje Napredne stranke da glasaju za Anu Brnabić za premijerku.

Dovoljno je loše to što je žena, a još gore je to što nije fizički privlačna toj dlakavoj zvijeri, srpskom mužjaku. A još je gore, ako je to ikako moguće, da krši prvo pravilo srpskih žena – uopće ne nosi šminku".

Važnost šminke

"Moram to objasniti onima koji nikad nisu živjeli u Srbiji. Isto kao što žena u Saudijskoj Arabiji ne smije izaći iz kuće bez čuvara, tako ni žena u Srbiji ne smije napustiti kuću bez lica punog pudera, ruža i tuša za oči.

Znam to iz osobnog iskustva jer sam u 1990-ima tri godine dijelio stan u Beogradu sa standardnim tipom srpske žene, koja se zvala Milica.

Ne samo da Milica nije napuštala kuću bez žbuke, nitko je ni u kući nije vidio bez nje. Svakog bi se dana rano ujutro sat vremena prala, ribala i oslikavala, a onda bi se ukazala u oblaku pare, pobjednički, glamurozno i spremno za svijet.

Nije radila nikakav posao u kojem je takav izgled bitan, radila je skroman posao u prodaji u nepoznatom dijelu Beograda. Nije se opuštala ni za vikend, iako je tada samo išla u Obrenovac posjetiti rodbinu. Ako mislite da je to ekstreman slučaj, varate se. Dok sam živio u Srbiji, susreo sam jako malo žena koje nisu nosile šminku, a iznenadilo me kako i u najnevjerojatnijim slučajevima paze na to".

Uvijek uređene

"Obitelj izbjeglica iz Knina uselila se u stan do nas odmah nakon što su pobjegli iz Hrvatske, pa smo im Milica i ja odnijeli kolač dobrodošlice. Žena se obradovala poklonu jer će se tome razveseliti njezine kćeri koje su u kupaonici popravljale šminku. Htio sam pričekati da završe, ali žena je nadodala da će biti unutra satima. Bio sam začuđen, ali Milica je bila puna razumijevanja.

Davno sam otišao iz Srbije i izgubio sam kontakt s Milicom. Ali mislim da se, ako je gledala vijesti, jako razočarala u novoj premijerki, i to zato što ova ne nosi ni ruž, ni tuš za oči.

Čini mi se kao da više ne poznajem Srbiju. Srpska žena koja ne zna što je to Maybelline, niti ju je briga? Kamo ide ovaj svijet?", piše Tanner.

Pročitajte više