Beogradski muslimani osudili nedostatak džamija i groblja

Ilustracija: 123rf

NOVINAR portala Balkan Insight Filip Rudić u nedavnom članku izvještava o nedostatku prihvatljivih uvjeta za prakticiranje islama u Beogradu. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

"U Beogradu nema pravih uvjeta za prakticiranje islama. Džamija Bajrakli jedina je džamija u gradu i u nju ne stanu svi vjernici. Tamo živi oko 150.000 muslimana koji su prisiljeni moliti kod kuće, u kućama za molitvu (masdžidima) ili na ulici. Edo Čelebić, analitičar i urednik televizije Al Jazeera Balkans, kaže da moraju moliti na platou izvan crkve, i to bez obzira na vremenske uvjete. Prije poziva na molitvu, stotine vjernika okuplja se ispred male kupaonice sjedišta Islamske zajednice Srbije gdje u dva umivaonika obavljaju obredno pranje.

Muslimani napominju da imaju samo jednu džamiju s minaretom i 17 općina u kojima žive, pa nije lako slati djecu iz udaljenih mjesta, poput Zemun Polja, na vjeronauk u gradsko središte".

Džamija je uništena preko noći

"Ljutnja zbog takvih uvjeta dodatno se pogoršala nakon što je srušena ilegalna džamija u Zemun Polju 26. svibnja, dan prije početka svetog mjeseca Ramazana. Muslimani prigovaraju zbog rušenja jer su i sve druge zgrade u okolici ilegalno izgrađene, s tim da su u Zemun Polju nastojali pribaviti svu dokumentaciju za legalizaciju. Vlasti nisu odgovarale na pitanja novinara zašto im nisu odobrili građevinsku dozvolu. 

Islamska zajednica u Srbiji, konkurentska organizacija s vođama iz Bosne i Hercegovine, izdala je objavu za tisak u kojoj osuđuje rušenje džamije i ističe dvostruke standarde za muslimane u Srbiji jer pravoslavni kršćani imaju velik broj crkava i groblja".

Teški životni uvjeti

"Muslimani se susreću i s drugim problemima. Studenti se ne mogu moliti pet puta na dan jer na kampusima sveučilišta u Beogradu nema soba za molitvu, a hrana u kantinama često sadrži svinjetinu.

Moamer Zukorlić, bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji i aktualni zastupnik te pobornik Srpske Napredne Stranke, upozorio je vlasti da počnu rješavati probleme muslimana, i dodao da muslimani ne bi trebali trpjeti toliko poteškoća.

Aktivistica za građansko društvo i bivša zastupnica Aida Ćorović istaknula je da se iz tih postupaka vidi odnos vlade prema manjinama u odnosu na većinu", piše Rudić.
 

Pročitajte više