Fašistička udruga diže spomen-ploču Juri Francetiću, hoće li Plenković spriječiti ustaško orgijanje?

Ilustracija: Index( Hina, HAZUD)

"HRVATSKA akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) istaknutom će "ustaši-antifašisti na rodnoj kući u Otočcu podići spomen-obilježje u subotu, 1. srpnja 2017. godine", stoji u pozivu kojeg je dobio Index, a pozvani su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković.

Borio se protiv talijanskog i srpskog fašizma!?


Redikulozna desničarska udruga HAZUD i njen predsjednik Dragan Hazler organiziraju tako obilježavanje 105. obljetnice rođenja Jure Francetića kojeg predstavljaju kao "hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođu iz Drugog svjetskog rata, protiv udružena talijanskog i srpskog fašizma".

Valja naglasiti kako ovo nije prvi puta da HAZUD i njegov predsjednik Hazler pokušavaju podići spomenik ustaškom krvniku Francetiću. Oni su tako 2004. godine podigli spomenik kojeg je vlada posebnom odlukom uklonila.

Naime, krajem kolovoza na izvanrednoj sjednici vlade je donesena odluka na temelju članka 107. Ustava Republike Hrvatske. Uklonjeni su spomenici Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju.

"Šteti ugledu"

"Njihovo postavljanje suprotno je izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske te šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske koje je vlada dužna štititi", stajalo je u priopćenju vlade tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Sam Sanader rekao je tom prigodom da neće dopustiti da se Hrvatska s bilo koje strane zadržava na temama iz prošlosti i to "posebno na negativnim temama".

No, očigledno se danas procijenilo kako je došlo vrijeme da se spomenik opet podigne. Bit će stoga zanimljivo vidjeti hoće li premijer, kojemu je i službeno upućen ovaj poziv, spriječiti ovaj ustaški dernek.


 

Pročitajte više