Ovi ljudi ne bi smjeli biti u vladi

Ilustracija: Index (Fah)

PREMIJER Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar financija Zdravko Marić, ministrica znanosti Blaženka Divjak i Goran Marić, ministar državne imovine u dva tjedna otkada smo ih upitali za sudbinu državnog Brodarskog instituta, nisu se udostojili javiti kako bi ponudili svoju viziju spašavanja tvrtke koja broji više od 100 zaposlenika.

Zadnja plaća za veljaču, blokada iz prosinca, stečaj u svibnju

Naime, vlasnik Brodarskog instituta je država, radnici su primili zadnju plaću za veljaču, račun tvrtke nalazi se u blokadi od prosinca prošle godine, a u svibnju su ispunjeni uvjeti za stečaj. Željko Reiner govorio je u ime HDZ-a prije dvije godine kako Brodarski može biti spašen samo dolaskom HDZ-a na vlast, no nakon odlaska Kukuriku koalicije uslijedila je, čini se, konačna propast ove institucije. Ni jedno od ministarstava zaduženo za rad Instituta, a ni sama vlada ne želi čuti za probleme Brodarskog instituta pa je izgledan stečaj tvrtke i rasprodaja tvrtkinih atraktivnih nekretnina u Zagrebu.

Brodarski institut osnovan je 1948 godine, a specijaliziran za projektiranje nadvodnih i podvodnih ratnih plovila. Potkraj 90-ih godina okrenuo se komercijalnim poslovima te su imali niz renomiranih inozemnih klijenata. Posljednji veliki posao bio je onaj za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i izrada riječnog putničkog katamarana Millenium Diamond.

Loše poslovne odluke

Institut je višestruko nagrađivan ne samo domaćim, nego i inozemnim nagradama, a posljednja je bila ona Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji dizajnerski proizvod 2012. godine.

No, s financijske strane, zahvaljujući nesposobnoj Upravi, problemi Brodarskog instituta počeli su još 2007. godine. Te je godine zabilježen gubitak od sedam milijuna kuna, a loše poslovne odluke nastavile su se nizati i sljedećih godina. Vrhunac je osnivanje tvrtke NovaMina koja je predstavljena kao budućnost Instituta.

Unatoč ulaganjima u novcu i ljudstvu, Brodarski institut neočekivano izlazi 2011. godine iz NoveMine uz minimalnu naknadu. Riječ o nevjerojatnoj odluci jer je NovaMina u posljednje tri godine imala dobit od gotovo 15 milijuna kuna.

Brodarski institut nastavio je padati u financijskom i organizacijskom smislu. Od svih javnih tvrtki u 2014. godini, najveći rast ostvarenog gubitka iskazao je upravo Brodarski institut koji se u odnosu na 2013. godinu povećao za 58,4 posto, što je bilo više i od tadašnjeg najvećeg "bolesnika" Petrokemije.

Reinerov patetični govor od kojeg nije bilo ništa

Situacija na Institutu kulminirala je prije tri godine odlaskom dvadesetak inženjera i gotovo cijelog odjela projektiranja, što je zapravo i glavni posao Instituta koji je od posebnog državnog interesa.

U vrijeme Kukuriku vladavine za Brodarski institut bili su zaduženi ministri Vedran Mornar, Ante Kotromanović i Ivan Vrdoljak te premijer Zoran Milanović. Obećavali su se novi poslovi, a čak i nabavke za Ministarstvo obrane, no od toga nije bilo ništa.


"Kako je moguće da vlada želi dopustiti da ovakva razvojno-tehnološka tvrtka propadne? Vlada može natjerati da se upravlja bolje. To je i bio problem Imunološkog zavoda, a sada i Brodarskog instituta. Institut ima lošu upravu, zadužuju se, a ne omogućava im se da se preregistriraju kako bi mogli konkurirati za europske fondove i kako bi mogli izaći na tržište", pitao se Reiner u ime HDZ-a početkom 2015. godine. 

Pitajte nekog drugog

No, Milanovićeva vlada osigurala je ipak kredit HBOR-a, a nakon dolaska HDZ-a na vlast agonija se samo nastavila. Loša uprava i dalje je u Brodarskom institutu, a čini se da novi ministri o toj tvrtki ne žele ni pričati.

"Plan poslovnih aktivnosti društva Brodarski institut d.o.o. prioritetno je vezan uz deblokadu poslovnih računa, odnosno uz prestanak postojanja stečajnog razloga, što očekujemo realizirati u narednih nekoliko dana, te uspostavljanje tekuće likvidnosti i osiguranje redovnog poslovanja", rekli su nam iz Brodarskog instituta prije dva tjedna, no danas je situacija ista.

Ministarstvo državne imovine preusmjerilo nas je da sve upite oko Brodarskog uputimo ministru financija, koji opet ne odgovara na naše upite. U Poreznoj upravi kažu da je "Financijska agencija, sukladno odredbama Stečajnog zakona, po službenoj dužnosti podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka".

U Brodarskom ne treba spašavati Todorića

Samo dva tjedna bilo je dovoljno HDZ-ovoj vladi da napravi sve kako bi se spasio Agrokor Ivice Todorića. Napisali su posebne zakone, išli u hitne saborske procedure, a našli su i izvanrednog povjerenika. Kod Brodarskog sasvim druga priča, o tome se ne govori, a Uprava koja je zaslužna za ovakav poslovni rezultat i dalje stanuje u Institutu.

Danas bi u Brodarskom institutu trebao biti održan sastanak svih zaposlenika, a ondje bi ih direktor trebao obavijestiti o tome što je bilo na posljednjem sastanku u Ministarstvu financija oko rješavanja zaostalih plaća.
 

 

Pročitajte više