VIDEO Pojavile se stare snimke premlaćivanja iz sjevernokorejskog zatvora

Screenshot: Youtube

U JAVNOST su "procurile" šokantne snimke iz sjevernokorejskih zatvora, u kojima zatvorenici nakon mučenja nerijetko priznaju zločine koje nisu počinili.

U zastrašujućoj snimci vidi se premlaćivanje i mučenje muškarca, a u drugom dijelu snimke prikazano je premlaćivanje žene koja je optužena za seks s muškarcima iz Kine i Južne Koreje, piše news.com.

Nakon 17 mjeseci pao u komu i umro

Američki student, 22-godišnji Otto Warmbier, umro je prošlog tjedna nakon što je iz zatvora u Sjevernoj Koreji dovezen u SAD u stanju kome. Zbog optužbe da je ukrao propagandni plakat u hotelu u Pjongjangu, bio je osuđen na 15 godina prisilnog rada. U zatvoru je bio 17 mjeseci.

Iako još uvijek nije otkriveno kako je Warmbier pao u komu, brutalna premlaćivanja na snimci iz 2012. godine pokazuju kako u pritvorima i zatvorima nema milosti prema zatvorenicima.

>> Umro američki student kojeg je Sjeverna Koreja prošlog tjedna pustila iz zatvora

Pretrpio ozbiljne ozljede mozga

Liječnici u Virginiji potvrdili su kako je Warmbier pretrpio ozbiljne ozljede mozga i sumnjaju da su nastale kao posljedica kardiopulmonalnog zastoja koji je prekinuo dovod krvi u mozak, a to se dogodilo dok je bio u pritvoru.

Prošlog tjedna umro je u bolnici u Cincinnatiju i pokopan je tri dana kasnije.

Sjeverna Koreja odbacila optužbe

Sjeverna Koreja odbacila je optužbe o zlostavljanju 22-godišnjeg Warmbiera dok je bio u pritvoru i u izvještaju osudila "neutemeljeno mišljenje prema kojem je umro od mučenja i zlostavljanja tijekom navikavanja na prisilan rad".

U istom izvještaju rečeno je kako su ga liječnici "vratili u život" nakon što je njegovo "srce gotovo stalo", ali drugih detalja o njegovim zdravstvenim problemima nije bilo.

Sjeverna Koreja - crna rupa za ljudska prava

Human Right Watch osudio je sjevernokorejski režim i postupanje prema zatvorenicima.

"Nitko nije mogao predvidjeti da će Warmbiera zlostavljati vlast Sjeverne Koreje onako kako zlostavlja svoje građane i zatvorenike koji su nelojalni vođi Kim Jong-unu. Oni često od premlaćivanja i zlostavljanja umiru u zatvorima", izjavio je Phil Robertson, zamjenik ravnatelja Odjela za ljudska prava.

Dodao je kako je Sjeverna Koreja "crna rupa u kojoj ne postoje prava ni za građane te zemlje, ni za strance". 

Pročitajte više