Schulz na kongresu SPD-a žestoko napao kancelarku Merkel

Foto: Hina

ŽESTOKIM napadima na kancelarku Angelu Merkel i demokršćansku Uniju CDU/CSU, kancelarski kandidat Socijaldemokratska stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz zatvorio je izvanredni stranački kongres SPD-a na kojem je predstavljen i izborni program ove stranke za parlamentarne izbore u rujnu.

"Dok socijaldemokrati izlaze s novim idejama i konceptima za Njemačku i otvaraju se društvenim raspravama, demokršćani šute", rekao je Schulz obraćajući se gostima kongresa.

On je ustvrdio kako izbjegavanje demokršćana da raspravljaju o budućnosti zemlje predstavlja "napad na demokraciju".

CDU se skriva iz Merkel

Schulz je demokršćansku Uniju CDU/CSU optužio i da se skriva iza lika Angele Merkel.

"Ali za razliku od posljednja dva izbora, ovaj put neće biti dovoljno sve karte polagati isključivo na kancelarku", poručio je Schulz.

U Dortmundu je predstavljen i jednoglasno prihvaćen izborni program pod nazivom "Vrijeme za više pravednosti". Glavne poruke programa odnose se na bolju raspodjelu bogatstva u društvu, porezno rasterećenje slojeva s nižim i srednjim primanjima kao i sigurnu razinu mirovina.

Veliku pozornost socijaldemokrati polažu i besplatnom obrazovanju kao i braku za istospolne parove.

Protiv desnog populizma

Schulz se u svom govoru založio i za očuvanje demokracije u Njemačkoj i pozvao na borbu protiv desnih populista iz Alternative za Njemačku.

"SPD mora usredotočiti sve snage na to da AfD ne uđe u sljedeći saziv Bundestaga", rekao je Schulz.


Schroeder optimističan

Prije Schulza poslanicima kongresa se obratio i bivši kancelar Gerhard Schroeder koji je dao punu podršku stranci i kandidatu.

"I 2005. smo u ispitivanjima javnog mnijenja bili iza Unije CDU/CSU ali smo u predizbornoj kampanji nadoknadili razliku", rekao je Schroeder.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja SPD zaostaje oko 15 posto za Unijom CDU/CSU koja uživa podršku oko 40 posto birača.

Popularnost SPD-a porasla

Odmah nakon proglašavanja Martina Schulza socijaldemokratskim kandidatom u veljači SPD-u je naglo porasla popularnost te su u jednom trenutku i prestigli Uniju ali je u međuvremenu Unija CDU/CSU s kancelarkom Merkel kao glavnom kandidatkinjom ponovno preuzela vodstvo.

CDU je oštro reagirao na napade od strane SPD-a te predbacivanje kancelarki da je štetna za demokraciju proglasio "potezom očajnika".

Pročitajte više