Evakuiraju se stanari iz nebodera u londonskom Camdenu zbog straha od novog požara

Foto: Hina

NAKON vatrogasne inspekcije evakuirani su stanari iz pet zgrada u londonskom Camdenu, sjevernom dijelu britanske prijestolnice. Požar u Grenfell Toweru u kojemu su život izgubili deseci ljudi, natjerao je gradske vlasti i komunalne službe da preispitaju sigurnost i ostalih zgrada u blizini izgorenog tornja.

Zbog fasade koja je potpomogla širenje požara u kojemu je poginulo 79 ljudi, londonska policija razmišlja o dizanju tužbe za masovno ubojstvo. Više od 600 zgrada u Britaniji ima istu fasadnu oblogu kao Grenfell Tower, a osim na stambenim zgradama, fasada od istog materijala postavljana je i na školama, bolnicama i drugim objektima.

Evakuacija u Camdenu prvi je slučaj nakon velikog požara u kojemu se stanari evakuiraju zbog straha od požara. Službe zadužene za sigurnost građevina u Engleskoj, ne isključuju da će ovakvih slučajeva biti još.

"Londonski vatrogasni odred završio je tehničku inspekciju u Camdenu. Zajedno smo odlučili da blok Taplow privremeno treba biti iseljen dok ne poduzmemo hitne mjere poboljšanja protupožarne zaštite i pobrinemo se za sigurnost stanara. Ovo znači da će se stanari morati iselili iz svojih domova u privremeni smještaj", rekla je predstavnica stanara Goeriga Gould.

"Očekujemo da će svi radovi biti završeni u roku tri do četiri tjedna. Razumijemo da je ovo ogroman stres za sve na koje se ova mjera odnosi i učinit ćemo sve, uz pomoć vatrogasaca i vlasti, da budemo potpora stanarima u ovom teškom razdoblju. Požar u tornju Grenfell promijenio je sve - trebamo učini sve što možemo kako bi naši stanari bili sigurni", rekla je, prenosi Independent.

Pročitajte više