Kod hrvatske granice pronađeno stotinjak ilegalnih migranata, nižu se incidenti

Foto: FAH

POLICIJA je u četvrtak u Šidu i okolici, uz granicu s Hrvatskom, pronašla i razmjestila po prihvatnim centrima Srbije oko 100 ilegalnih migranata, javila je Radio televizija Vojvodine (RTV).

Prenoseći riječi ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Vulina, RTV je objavio da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Srbije u četvrtak rano ujutro očistili Šid od svih ilegalnih migranata.

"Svi oni koji nisu htjeli biti dio našeg azilnog sustava, koji nisu imali odgovarajuće dokumente i koji su ugrožavali svakodnevni život građana Šida - nisu se mogli više zadržavati na teritoriju općine Šid", naveo je Vulin.

Dodao je da je vlada Srbije osigurala dovoljan broj smještajnih kapaciteta sukladno s najvišim svjetskim standardima i da zato nema nijednog opravdanja da bilo tko bude izvan njih.

Incidenti u Šidu

„Kao što pripadnici MUP-a i Vojske Srbije ne dopuštaju da se na naš teritorij ulazi ilegalno, tako ne dozvoljavamo ni da se ona ilegalno napušta i da se teret migrantske krize na taj način prenosi i na druge zemlje", poručio je ministar.

Istaknuo je da neće dopustiti da „se kriminalci koriste mukom migranata i da ih prebacuju", kao što neće dozvoliti ni da se migranti zadržavaju bez odgovarajućih papira i odgovarajućih zakonskih rješenja.

Prihvatni centar u Šidu zatvoren je koncem travnja, nakon čega je počelo iseljavanje i premještanje migranata u druge centre.

Do njihova premještanja došlo je zbog višemjesečnog nezadovoljstva mještana Šida koji su se našli ne meti čestih incidenata i napada migranata.

Posljednji incident dogodio se kada je migrant sa sjekirom upao u obiteljsku kuću u Šidu u trenutku kada su tamo same bile dvije djevojčice. Bila je to kap koja je prelila čašu, prenijeli su mjesni mediji.

U Srbiji trenutačno boravi između 6.000 i 7.000 migranata.

Pročitajte više