Policija zbog ilegalnog prosvjeda sprema kazne za taksiste

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

NEPRIJAVLJENI prosvjed taksista paralizirao je jutros prometnu kucavicu Zagreba, Vukovarsku ulicu. Stotinjak taksista iz nekoliko hrvatskih gradova svojim su vozilima onemogućavali prometovanje Vukovarskom i stvorili prometni kaos u glavom gradu. Uz ilegalni prosvjed, napali su novinara Indexa, razbjesnili građane i osigurali si dodatne nesimpatije javnosti.

>> VIDEO Taksisti blokirali Zagreb ilegalnim prosvjedom pa prijetili novinaru Indexa: "Treba te skucati"

"Danas 21. lipnja u jutarnjim satima započeo je neprijavljeni prosvjed taksista s područja cijele Republike Hrvatske koji su vozila parkirali duž Vukovarske ulice, od Savske do Ulice Hrvatske bratske zajednice, zbog čega je promet otežan", rekli su iz Policijske uprave zagrebačke na naše upite o jutrošnjem prosvjedu u Zagrebu.

Reakcija policije

"Policija je poduzela sve mjere kako promet ne bi bio obustavljen na način da su policijski službenici fizički regulirali promet i vozače preusmjeravali na alternativne pravce", kažu u policiji.

"Sudionici današnjeg događaja u Vukovarskoj ulici bit će sankcionirani sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama", tvrde iz zagrebačke policije. O tome na koji način će taksisti biti sankcionirani, policija će se izjasniti nakon kriminalističkog israživanja.

Revoltiran i ministar

O prosvjedu je progovorio i ministar prometa Oleg Butković.

>> Ministar Butković: Prosvjed taksista je bio nekorektan, pridružujem se revoltiranim građanima

"Mislim da do tog prosvjeda nije trebalo doći. Pridružujem se svim onim građanima koji su danas bili iznenađeni i revoltirani tim potezom, za kojeg smatram da nije bio korektan", kazao je Butković novinarima nakon sjednice Vlade.

Ministarstvo je u proteklom razdoblju provodilo čitav niz postupaka protiv "nezakonitih vozača bez odgovarajuće licence" - provedeno je više od 170 inspekcijskih nadzora, izrečeno više od pet milijuna kuna kazni, oduzeto 11 vozila, a u 18 prvostupanjskih presuda su potvrđena rješenja prometnih inspektora.

"Znači nije točno da Ministarstvo i Vlada nisu činili sve da nekoga tko je nezakonit kažnjavaju, odnosno sankcioniraju", rekao je Butković.

Pročitajte više