Premijerka Republike Srpske: MMF neće odustati od zahtjeva za reformama u BiH

Screenshot: You Tube

VLASTI u Bosni i Hercegovini vjerojatno će morati pregovarati o novom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ako se pokaže da nisu u stanju ispuniti odredbe iz ugovora potpisanog 2016. Nerealno je međutim očekivati kako će MMF pri tom odustati od zahtjeva za reformama koje je već postavio, ocijenila je predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Nakon što su se u lokalnim medijima u BiH pojavila nagađanja kako je MMF praktički već odustao od paketa financijske potpore BiH teškog 550 milijuna eura ugovorenog kao dio reformskog aranžmana iz prošle godine, Cvijanović je novinarima kazala kako to nije točno no postoji vjerojatnost da će se nešto slično dogoditi jer su u MMF-u nezadovoljni time što BiH nije u stanju ispuniti preuzete obveze.

"Upozoreni smo da se (postojeći) aranžman mora preispitati i eventualno pristupiti zaključenju nekog novog aranžmana ako sve razine vlasti ne provedu obveze po svim točkama", kazala je Cvijanović u Banjoj Luci nakon sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Provedba postojećeg aranžmana suspendirana

Provedba postojećeg aranžmana s MMF-om sklopljenog na razdoblje od pet godina suspendirana je jer parlament BiH nije bio u stanju donijeti zakon o dodatnim trošarinama na gorivo kojim bi se prikupila sredstva za nastavak cestogradnje.

Za MMF je prikupljanje dodatnih sredstava jamstvo da će BiH biti u stanju vraćati već dospjele i kredite koji su odobreni a još čekaju na realizaciju.

U MMF-u su nezadovoljni i nedavnom odlukom Vijeća ministara BiH da se pripadnicima državnih policijskih agencija povećaju plaće jer drže kako je to u neskladu s odlukom da se na svim razinama vlasti moraju smanjiti proračunski rashodi.

MMF neće vječno čekati BiH

Novalić je kazao kako je svima jasno da MMF neće vječno čekati da partneri u BiH pokažu spremnost za ispunjavanje preuzetih obveza no istodobno je istaknuo kako su dva entiteta svoje zadaća obavili a problem je ostao na državnoj razini gdje zbog političkih sukoba nema stabilne vladajuće većine pa tako ni potpore u parlamentu za donošenje odluka i zakona.

Cvijanović je zaključila kako će zbog takvog stanja donošenje nužnih odluka vjerojatno čekati 2019. odnosno vlast koja će biti uspostavljena nakon izbora planiranih za listopad 2018. a do tada se, kako je kazala, ni s MMF-om praktički nema o čemu razgovarati jer oni nemaju nakanu odustati od jasno postavljenih uvjeta za nastavak financijske potpore BiH.

Pročitajte više