NAKON NIZA NESREĆA Ministarstvo tvrdi da je sve u redu s vodičkom obilaznicom

Foto: Duško Jarmaz/PIXSELL

NAKON teške prometne nesreće, koje se prošlog tjedna dogodila na vodičkoj obilaznici, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osnovalo je stručno povjerenstvo koje je trebalo utvrditi leži li krivnja za velik broj nesreća u samoj cesti.

>> ODVEO SEBE I SINA U SMRT 33-godišnjak skrenuo u suprotni trak i zabio se u kombi

>> ŠEST NESREĆA U SAMO MJESEC DANA Građani traže zatvaranje vodičke obilaznice

Povjerenstvo se sastalo istog dana kada se nesreća dogodila i izašlo na teren kako bi provjerilo obilaznicu na koju su i ranije pristizali prigovori. Povjerenstvo je obilaznicu pregledalo dok je prometnica bila zatvorena za promet i donijelo svoje zaključke. Ministarstvo prometa danas je objavilo priopćenje u kojem stoji kako je s vodičkom obilaznicom sve u redu.


Povjerenstvo je utvrdilo sljedeće:

  • Obilaznica je u potpunosti izgrađena u skladu s građevinskom dozvolom i ima ishođenu uporabnu dozvolu,
  • Obilaznica Vodica kao građevinski objekt nije uzrok teške prometne nesreće koja se dogodila 16., lipnja 2017. godine,
  • Prometna rješenja primijenjena na izvedenoj obilaznici Vodica u skladu su s rješenjima koja su primijenjena na ostalom dijelu D8, sukladna su propisima za cestu II kategorije.

"Novoizgrađena Obilaznica izgrađena je sukladno glavnom i izvedbenom projektu i u skladu s pravilima struke, međutim, kako se na istoj dogodilo nekoliko prometnih nesreća, Povjerenstvo koje su činili inspektori cesta te stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti, Zavoda za prometno-tehnička vještačenja, ukazalo je na dodatne mjere kojima se može povećati sigurnost korisnika Obilaznice", tvrde u Ministarstvu prometa.

"Neke od dodatnih predloženih mjera su prilagodba pojedinih priključaka paralelnih putova, nadzor brzine prometa i eventualna uspostava video nadzora prvenstveno na semaforiziranom raskrižju, produljenje elastične odbojne ograde na pojedinim lokacijama, dopuna horizontalne signalizacije dodatnim zakrivljenim strelicama upozorenja na kolniku čime bi se vozači upozorili na obavezu povratka na desnu stranu kolnika te zaštita od zasljepljenja uz učestalu ophodnju državne ceste na predmetnoj dionici", piše u priopćenju.

Pročitajte više