Piše: Hina, K.K. | 19.06.2017. 21:59

Započeli pregovori o Brexitu - dogovoreni prioriteti

Foto: Hina

EUROPSKA unija i Velika Britanija dogovorile su se o prioritetima i o vremenskom planu pregovora o Brexitu, nakon prvog susreta pregovarača dviju strana u Bruxellesu. O glavnom pitanju "prava građana", državljana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji i Britanaca koji žive na području EU-a, premijerka Theresa May razgovarat će već na europskom summitu krajem tjedna u Bruxellesu, navodi France Presse.


May će o tome razgovarati s 27 kolega, rekao je britanski ministar za Brexit, David Davis.

Dokument s glavnim crtama dogovora objavit će u ponedjeljak

"Nakon toga ćemo u ponedjeljak (26. lipnja) objaviti opširan dokument s našom ponudom u glavnim crtama koja će, vjerujem, biti dobar temelj za postizanje dogovora", dodao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s glavnim pregovaračem EU-a, Michelom Barnierom.

Pregovarači će zasjedati jednom na mjesec, između 17. srpnja i 9. listopada, što su prvi poznati termini.

Radne skupine u koje ulaze stručnjaci obiju strana, osnovane su kako bi raspravljale o žurnijim temama: građanskim pravima, financijskom dogovoru ("sređivanje računa") i o drugim "pitanjima nastalim zbog razdvajanja", pobrojao je Barnier.

Pitanje granice s Irskom

Bolno pitanje granice Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske je pak u izravnoj nadležnosti dvaju bliskih suradnika, Barniera i Davisa. O svim prioritetima će se razgovarati u svakom krugu pregovora. Pregovori će se voditi na engleskom i na francuskom.

Britanski izvor je rekao kako je raspoloženje prvoga dana pregovora o Brexitu bilo "nevjerojatno pozitivno" te kako su obje strane priznale da treba djelovati brzo, navodi Reuters.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je kako se Britanija nije suglasila da će napraviti bilo kakve uplate Europskoj uniji kako bi izvršila nepodmirene obveze nakon što napusti Uniju.


"Oni stavljaju u pitanje da postoji pravna osnova za plaćanje izlaska", rekao je dužnosnik EU-a.

Račun od nekoliko milijardi eura

Unija bi mogla isporučiti račun od nekoliko desetaka milijardi eura Britaniji kako bi podmirila dio budućih proračunskih obveza EU-a koje su nastale dok je Britanija bila član.

Britanija je do sada odbijala da je takvo plaćanje opravdano, a neki ministri su nagovijestili kako bi umjesto toga EU mogla dugovati Londonu.

EU-ovi dužnosnici kažu kako će smanjivanje razlika glede ovoga plaćanja, za što su se obje strane usuglasile u ponedjeljak u osnivanju radne skupine pregovarača, biti važan ispit za nadolazeće pregovore.

NAJNOVIJE
VEZANO
NAJČITANIJE