Piše: Hina | 19.06.2017. 20:45

Bivšem slovenskom ministru ukrali povjerljivu dokumentaciju o Mercatoru

Foto: FAH

NEKADAŠNJEM slovenskom ministru gospodarstva i savjetniku premijera za privatizaciju Metodu Dragonji u subotu su u Ljubljani u pol bijela dana iz automobila ukrali putovnicu i ključeve stana, ali i povjerljivu poslovnu dokumentaciju pohranjenu u elektroničkom obliku na više USB-a, objavili su danas slovenski mediji.

Dragonji koji sada vodi državno poduzeće za pripremu gradnje nove željezničke pruge iz Kopra prema Mađarskoj i Austriji provalili su u vozilo u subotu između 12 i 14 sati, a bilo je parkirano na ljubljanskom Gradu, obnovljenoj srednjovjekovnoj utvrdi i simbolu Ljubljane, na puškomet od vijećnice u kojoj radnim danima ordiniraju ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i gradska administracija.

Na USB-ima povjerljiva poslovna dokumentacija

Kako navode Slovenska televizija i mariborski list "Večer", na ukradenim USB-ima Dragonja je imao i povjerljivu poslovnu dokumentaciju, među ostalim vezanu na Mercator, ali i za djelatnost državne tvrtke za gradnju strateške pruge Koper - Sežana koja je u zadnje vrijeme postala predmetom ogorčenih političkih polemika.

Dio oporbe je protiv zakona na temelju kojega je Cerarova vlada pokrenula gradnju te pruge jer se ne slaže s njenom trasom i cijenom. Oporba tvrdi da je riječ o političkom projektu koji će skupo koštati slovenske porezne platiše, te da premijer njime želi dokazati da je pokrenuo nove javne investicije.

Oko pruge se vodi rasprava

Cerar je s druge strane oporbu optužio da se pruzi suprotstavljaju iz nerazumljivih političkih razloga jer su ljubomorni na uspjehe njegove vlade, pa joj mogu parirati samo "populizmom" koji šteti državnim interesima.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše podržala je inicijativu prikupljanja 40.000 potpisa za referendum na kojemu bi se odlučivalo o trasi i cijeni te pruge.

Da bi inicijativa uspjela i parlament raspisao referendum treba im 40.000 potpisa, a inicijatori tvrde da nisu daleko od tog broja i da će ih uspjeti prikupiti iako jednomjesečni rok za prikupljanje potpisa ističe u ponedjeljak.

Dragonja je bio ministar i državni tajnik u više vlada, a iskusni je poslovni čovjek i menadžer. Niz godina vodio je kao direktor ljubljansku farmaceutsku tvrtku Lek, dok nije prodana švicarskom Sandozu, a jedno je vrijeme bio i zastupnik švicarske multinacionalke u Moskvi.

NAJNOVIJE
VEZANO Nema vezanih vijesti
NAJČITANIJE