Poznat datum pisanja mature iz Hrvatskog jezika

Foto: NCVVO

SUTRA se trebao pisati drugi dio državne mature iz Hrvatskog jezika, no zbog propusta u splitskoj Obrtno tehničkoj školi, matura je odgođena. Ispit će se zbog toga pisati 28. lipnja, piše portal Srednja.hr.

>> Odgođena državna matura iz Hrvatskog jezika i to zbog nevjerojatno glupe pogreške

Ispit će se tako poklopiti s datumom u kojem se trebao pisati samo Grčki u 14 sati. Za polaganje Grčkog jezika prijavilo se 16 maturanata.

Reagirali maturanti - osjećaju se oštećeno

Na ovo odgađanje reagirali su i sami maturanti priopćenjem u kojem navode kako su oštećeni i da državna matura postaje apsurd zbog ovakvih i sličnih pogrešaka koje se događaju. Navode i kako se povećava pritisak pod kojim pišu ispite.

>> "Oštećeno je 30 tisuća maturanata, ima li ovo uopće smisla?"

Divjak zatražila utvrđivanje odgovornosti

O svemu se oglasila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

"Ministrica Divjak je obaviještena o događaju u jednoj splitskoj školi gdje je kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika - Test na A (višoj) i B (osnovnoj) razini, umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika - Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskog jezik - Test. Ministrica je zatražila od nadležnih tijela da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti za ovu situaciju."

"Također je zatražila da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature. 'Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet', naglasila je ministrica Divjak. Ministarstvo će u bliskoj suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastaviti intenzivno pratiti situaciju", piše u priopćenju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pročitajte više