Sjećate se čovjeka privedenog zbog Sanadera? Evo što kaže o uhićenjima zbog Plenkovića i Janice

Foto: Hina

PROŠLOG tjedna Janica Kostelić, ovog tjedna Andrej Plenković. Prije njih Zoran Milanović, prije njega Ranko Ostojić, a prije njega - Ivo Sanader. Politički moćnici u Hrvatskoj očito ne podnose dobro javne kritike na svoj račun.

Zoran Milanović ogradio se od prvotne reakcije na zvižduke koji su mu bili upućeni u Kninu 2013. na proslavi Oluje. Zbog zviždanja premijeru priveden je 61-godišnji Luka Kozina. Milanović je kasnije izjavio da takva reakcija zadire u ljudsku slobodu i da je to stvar političke kulture.

S ostalima nije takav slučaj.

Fotomontaža Sanadera

Prva osoba u Hrvatskoj koja je doživjela neugodnosti od pravosuđa zbog objava na Facebooku bio je, još 2008., Nikša Klečak. Njega je policija privela i ispitivala zbog objave fotomontaže tadašnjeg premijera Ive Sanadera u nacističkoj uniformi.

"Nadao sam se da će za devet godina takav način biti prošlost i da se javna kritika vlasti neće sankcionirati, osobito ne na ovakav način", kaže on.

"Ovakvi obračuni s neistomišljenicima podsjećaju na totalitarističke režime. Žalosno je što dolaze upravo iz stranke koja se protiv takvih režima borila. Sada im se kritika vlasti ne dopada", govori Klečak, dodajući da mu je jako žao što je njegov slučaj predstavio Hrvatsku u lošem svjetlu u svijetu.

Sve optužbe protiv njega, podsjetimo, odbačene su. Istraga je pokazala kako on nije napravio montažu niti bio pokretač grupe na Facebooku u kojoj je sporna montaža objavljena. Da je i bio osuđen za prekršaj, tada bi morao platiti kaznu u iznosu u protuvrijednosti od 200 njemačkih maraka, govori Klečak. Danas smatra kako je cijela ta situacija bila izrežirana s ciljem da ga se diskreditira jer je bio politički aktivan u Forumu mladih SDP-a.

Što se tiče vrijeđanja političara, Klečak je izravan.

"Ako te ja dovodim na vlast, ja te imam pravo i vrijeđati", govori.

"Treba mijenjati zakone. Ne odobravam vrijeđanje, ali ne mislim da je vrijeđanje političara razlog za zatvaranje ikoga. Zatvaranje nekoga zbog verbalnog delikta pripada prošlim vremenima", kaže Klečak.

Uvrede Ranku Ostojiću

Ranko Ostojić je čak dva puta potražio pomoć pravosuđa zbog toga što su ga javno vrijeđali.

Ivan Kelava, njemački državljanin, morao je platiti 6.200 kuna kazne jer je Ostojiću rekao da je "komunistički đava" koji "mrzi hrvatske branitelje". Na Prekršajnom sudu u Splitu Kelava je priznao da ne može podnijeti Ostojića, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova.

Zbog istog razloga, vrijeđanja Ranka Ostojića, prekršajno je bio prijavljen i jedan 67-godišnjak.

Vrijeđanjem Ostojića na Facebooku kaznenu prijavu zaradila je 47-godišnja žena iz Bjelovara, a zbog toga što mu je na istoj mreži navodno prijetio smrću, bio je uhićen i Marko Francišković.

Snježna kraljica i navijači

Dok je skijala, Janica Kostelić ujedinjavala je pred malim ekranima i ogradama skijaških staza hrvatske navijače. Svi su bili uz nju i za nju. Situacija se od njenih skijaških dana malo promijenila. Janica Kostelić sada je državna tajnica za sport. S novom ulogom Kostelić je dobila i nov odnos s navijačima, osobito onim nogometnim.

Kada je prije tjedan dana splitska policija privela 12 mladića zbog vrijeđanja Janice Kostelić, javnost se digla na noge. Jedni su bili zgroženi takvim odnosom prema, nitko ne dvoji o tome, sportskoj ikoni. Drugi su bili zgroženi postupkom policije i time što se na velika vrata vratio verbalni delikt. Zbog prostačke pjesmice o "snježnoj kraljici", sedmorica mladića zaradila su pritvor.

Slučaj Janice i navijača komentirao je i sam premijer Plenković. "Što su trebali dobiti sladoled?", upitao je komentirajući petodnevni pritvor za "nestašne" mladiće koji su pjevali Janici.

Još se ne nazire kraj ove priče, a već imamo sljedeću u nizu i to upravo s premijerom Plenkovićem u glavnoj ulozi.

Prijetio premijeru Plenkoviću

Hrvat s austrijskom adresom, 21-godišnji Andreas Jurić, uhićen je zbog prijetnji hrvatskom premijeru Plenkoviću. Prijetnje su premijeru upućene prije više od dva mjeseca. Policija je strpljivo čekala da Jurić pokuša ući u Hrvatsku, gdje provodi godišnje odmore, pa ga je uhitila. Navodno je premijeru rekao da će ga gađati kamenom i napisao "Upucat ćemo vas i gotovo".

Mladiću je određeno 15 dana pritvora. Premijer Plenković nije se još oglasio o ovoj temi.

Što je s ljudskim pravima

U Centru za mirovne studije kažu kako ne treba poticati nikakav oblik vulgarnog i uvredljivog govora, poput onoga koji su koristili Janičini navijači i, navodno, premijerov najnoviji frend iz Austrije, kojeg želi što duže zadržati u Hrvatskoj.

"U svakom slučaju vulgarnosti i psovanje treba osuditi, ali isto tako treba osuditi i političko privođenje osoba koje su, iako na neprikladan način, uputile legitimnu kritiku vlasti", kažu u CMS-u.

"Uvijek treba razmišljati o tome tko je kome uputio neke riječi. U slučaju gospođe Kostelić i premijera, oni se nalaze na poziciji moći i moraju trpjeti neke stvari koje obični ljudi ne moraju", mišljenje je Centra za mirovne studije.

Pročitajte više