"Oštećeno je 30 tisuća maturanata, ima li ovo uopće smisla?"

Foto: Hina

DRŽAVNA matura iz Hrvatskog jezika odgođena je do daljnjega zbog pogreške koja se dogodila u jednoj splitskoj školi. Tamo je, naime, umjesto ispita iz Hrvatskog jezika - Esej, na obje razine učenicima podijeljen materijal iz Hrvatskog jezika - Test koji se trebao održati sutra.

>> Odgođena državna matura iz Hrvatskog jezika i to zbog nevjerojatno glupe pogreške

Tim povodom oglasila se Europska mladež koja je u svojem priopćenju iskazala nezadovoljstvo i ogorčenost zbog pogrešaka u vrijeme u kojemu je cijela generacija maturanata pod stresom zbog ispita. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

"Oštećeno više od 30 tisuća maturanata"

"Europska mladež želi iskazati veliko nezadovoljstvo i ogorčenost s još jednim velikim propustom NCVVO-a. Prema priopćenju za medije i javnosti na službenim stranicama NCVVO-a o odgađanju ispita iz Hrvatskog jezika NCVVO je još jednu godinu za redom pokazao svoju veliku nesposobnost u provedbi državne mature i time oštetio preko 30.000 maturanata".

"Smatramo da je ponašanje od strane nadležnih za provođenje mature krajnje neozbiljno i apsurdno. Važno je naglasiti da se ovakvi propusti događaju skoro svake godine te samim time dovodi u pitanje njihovu stručnost da i dalje nastave obavljati ovaj posao. NCVVO je svojom nepažnjom ugrozio proces polaganja i provedbe državne mature", piše u priopćenju Europske mladeži.

"Odgodom pisanja ispita iz Hrvatskog jezika dodatno je povećan pritisak na maturante koji već zbog samih ispita se nalaze pod ogromnim stresom. Tražimo da se odgovorni što prije očituju o novom datumu polaganja ispita državne mature iz Hrvatskog jezika i da se ispričaju svim maturantima i javnosti. Nakon još jednog u nizu propusta NCVVO-a pitamo se ima li pisanje državne mature smisla", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više