Stručnjak za terorizam: Opasnost od napada u BiH je ista kao i u Europi

Foto: Twitter

STRUČNJAK za terorizam i sveučilišni profesor iz Sarajeva Vlado Azinović izjavio je za sarajevski "Dnevni avaz" da Bosni i Hercegovini ne prijeti ništa veća opasnost od terorizma nego europskim zemljama, dok se istodobno u javnosti stvara posve suprotna percepcija o terorističkim prijetnjama.

''Percepcija koja se svakodnevno stvara o navodnoj neposrednoj opasnosti od terorizma u BiH i stvarno stanje na terenu sada su već u tolikoj suprotnosti da se sve više bojim mogućnosti da se ovdje ne inscenira teroristički napad da bi se konačno i u praksi dokazale ove tvrdnje'', rekao je za sarajevski list profesor Fakulteta političkih znanosti Azinović.

Terorizam protiv NATO-a

Pritom je pojasnio da se teroristički napad čini još vjerojatnijim zbog pokušaja da se zaustavi put BiH prema NATO savezu.

''Teroristički napad u BiH savršeno bi se uklopio u aktivnosti koje se ovdje provode u sklopu tog hibridnog rata, posebno nakon propalog pokušaja da se zaustavi ulazak Crne Gore u NATO'', pojasnio je. Profesor Azinović naveo je kako teroristički napadi u BiH nisu zabilježeni od 2015. godine, dok su samo u prošloj godini planirana, pokušana ili uspješno izvedena 142 teroristička napada u zemljama Europske unije.

Ponovio je tvrdnje kako je na strani terorističke organizacije Islamske države sudjelovalo oko 280 osoba iz Bosne i Hercegovine te da se na području Sirije nalazi još oko 60 muškaraca i pedesetak žena podrijetlom iz BiH.

Pročitajte više