Otkriven razlog avionske nesreće iz svibnja kad je kod Mostara poginulo pet osoba

Screenshot: YouTube/ Klix.ba

U STRAVIČNOJ avionskoj nesreći kod Mostara u kojoj je 13. svibnja poginulo pet osoba. Danas je otkriven i razlog pada zrakoplova. Pilot je, naime, imao infarkt.

Glavni istražitelj Salko Begić na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru naveo je kako izvještaj sadrži 67 stranica, te s više od 700 dokumenata koji ukazuju na uzrok avionske nesreće koja se dogodila 13. svibnja kod Mostara, piše Radio Sarajevo.

Avion koji je pao obavio je 14 letova tog dana, a pilot koji je nastradao taj dan je letio 12 puta uključujući i let u kojem je stradao, ispričao je Begić, te je objasnio da su drugi piloti koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji letjeli manje, te da su ih mijenjali drugi piloti.

Nakon 15 minuta leta od momenta polijetanja, pilot je na avionskoj nesreći doživio srčani udar.

"Moguće je stvar zamora jer je pilot letio 5,5 sati tog dana na 26 stupnjeva", rekao je Begić.

U nastavku izlaganja rezultata istrage Begić je istakao kako je pilot prošle godine također imao infarkt kojeg nije prijavio liječničkoj komisiji čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako se navodi u rezultatima istrage, pilot je izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema niti da je u proteklom periodu imao posjeta kod izabranog doktora.

"Da je to prijavio, moram reći, možda do ovoga ne bi došlo", rekao je Begić.

Ipak, iako je imao ugrađen stent u jako lošem stanju, pilot je imao važeću dozvolu i liječničko uvjerenje kategorije 2, dakle pilota koji prelaze preko 50 godina.

Rezultati obdukcije su pokazali da je prije udara aviona na zemlju pilot preminuo, a nakon pada aviona izbio je požar.



 

Pročitajte više