DRAMA NA BRAČU "Kćer mi je umirala na rukama, a doktor nas je do Splita poslao trajektom"

Foto: Tea Lukšić

TEA LUKŠIĆ proživjela je vikend iz noćne more. U četvrtak ujutro njezina jednogodišnja kćer u vikendici u Sutivanu progutala je deterdžent, a liječnik u Hitnoj pomoći u Supetru smatrao je da nema potrebe za hitnim transportom. Uputio je Teu s kćeri na trajekt. Situaciju je spasio kolega iz Hitne koji se uputio na kopno nakon noćnog dežurstva. Zaustavio je trajekt, svi su se odmah ukrcali u gliser i za 20 minuta stigli u bolnicu. Teina kćerkica je završila u Intezivnoj jedinici na aparatima, 24 sata provela je u induciranoj komi. Danas su je prebacili na Odjel. Tea nam kaže da joj kćer ne bi preživjela put trajektom.

"Dr. Jakšić spasio je mojoj kćeri život"

"Šokirana sam postupkom dr. Tihomira Eterovića. Nitko od liječnika nije mogao vjerovati da je dijete u takvom stanju mogao poslati trajektom u bolnicu. Zahvalna sam dr. Ivici Jakšiću, da nije bilo njega... On joj je spasio život. Moja kćer ne bi preživjela putovanje trajektom do Split. Nemam snage razmišljati o tužbi, najvažnije mi je da mi je kćer dobro. Nema oštećenja mozga i pluća, oštećeni su jednjak i želudac, ali to će se regenerirati. Sve je prošlo puno bolje nego što se moglo očekivati", priča nam Tea Lukšić.

"Istrčali smo s trajekta, svi smo plakali"

Kćer joj je zagrizla Ariel kapsulu i dio toksičnog sadržaja štrcnuo joj je u grlo.

"Bila sam u zahodu, prala sam zube, a ona je zagrizla kapsulu meni iza leđa. Ostale su mi još samo dvije pa sam kutiju bacila. Odmah smo se sjurili u Hitnu u Supetar. Ušli smo odmah u ordinaciju dr. Eterovića, bilo je oko 9.50. Poslao nas je da pričekamo pet minuta. Mala mu je ispovraćala cijelu ordinaciju, a on je nije niti pregledao, nego je rekao da u 10 i pol imamo trajekt. Sa mnom su bili otac i starija kćer. Ušli smo na trajekt preko reda, no odmah se vidjelo da neće izdržati putovanje do Splita. Malaksala je, povraćala, na usta joj je išla gusta pjena. Već se počela gubiti. Svi su se u salonu užasnuli, a onda je došao i dr. Jakšić koji je pošao kući nakon večernje smjene. Čim je vidio što se događa, zaustavio je trajekt. Istrčali smo vani do glisera. Svi smo plakali. Tih 20 minuta do Splita bili su kao vječnost. Doktor je stalno govorio vozaču: "Samo brže". Malu smo štipali da ne izgubi svijest", prepričala nam je Tea Lukšić dramatične trenutke spašavanja njezine kćeri. 

Voditelj Hitne u Supetru: Dijete nije bilo životno ugroženo

Dr. Eterović, voditelj Hitne pomoći u Supetru, kazao nam je da se bez potrebe digla velika prašina.

"Dijete je došlo u okviru zlatnog sata u splitsku bolnicu. Ja sam je uputio na trajekt u pratnji liječnika koji je dežurao tu noć te je išao kući. Nije bilo indikacija za hitan transport kada je bila u ambulanti. Dijete je tada izgledalo normalno. Dr. Jakšić je na trajektu promijenio moju odluku s obzirom na stanje pacijenta, što je bilo opravdano. Dijete nije bilo životno ugroženo i nije zahtijevalo helikopterski transport. U 10.15 sam rekao majci da iskoriste trajekt u 10.30, a onda je njezina kćer počela povraćati na brodu. Naš gliser vezan je 20 metara od trajekta, u Splitu su ih dočekala kola Hitne pomoći i dijete je u 11.09 sati bilo u KBC-u", kazao nam je dr. Eterović. 

 

Pročitajte više