Najmanje 62 mrtvih u požaru u Portugalu, proglašena tri dana žalosti

Foto: FaH

U ŠUMSKOM požaru koji se iznenada proširio poginulo je 62 ljudi, a najmanje 59 ih je ozlijeđeno u okrugu Leiriji, u središtu Portugala, priopćila je vlada u noći na nedjelju. Među ozlijeđenima je i nekoliko vatrogasaca.

Portugal je proglasio tri dana žalosti zbog ove tragedije.

Među poginulima je i četvero djece, javlja BBC. Mnogi su izgorjeli u svojim automobilima jer su ostali okruženi i zarobljeni u vatri dok su pokušavali pobjeći.

Požar je izbio u području Pedrogao Grandea, 50 kilometara jugoistočno od Coimbre, u središnjem dijelu zemlje. Ozlijeđeno je 59 osoba među kojima su i vatrogasci.

Jedna od najvećih tragedija zadnjih godina

Broj od 19 poginulih postupno je rastao i dosegao 62, pojasnio je Jorge Gomes, državni tajnik za unutarnje poslove.  Po njegovim riječima, od 57 poginulih njih 30 je pronađeno u automobilima, a ostalih 17 u blizini svojih vozila na cesti koja vodi prema autocesti IC8.

"Na žalost čini se da se radi o jednoj od najvećih tragedija koje smo vidjeli zadnjih godina, kad se radi o šumskim požarima", rekao je premijer Antonio Costa, prenosi BBC. Dodao je kako bi broj umrlih mogao porasti.

Istaknuo je da je ključno fokusirati se na prevenciju novih požara, s obzirom na toplinski val, jake vjetrove i manjak kiše, te upozorio da bi broj mrtvih mogao biti i veći.

Vlada je proglasila trodnevnu žalost i vatrogascima poslala u pomoć dvije vojne bojne. Europska unija obećala je kanader. Francuska je ponudila tri, a Španjolska je poslala dva., objavile su vlasti.

Paklena situacija


Gradonačelnik Pedrogaa Grande Valdemar Alves rekao je da je situacija paklena i nezapamćena. Požar je zahvatio preko 20 sela.

Pogođeno područje tijekom noći posjetio je i predsjednik Rebelo de Sousa i izrazio sućut žrtvama.

"Situacija je nažalost netipična", rekao je. "Nije bilo moguće učiniti više od onoga što je učinjeno" u smislu prevencije i hitne pomoći.

No mnogi mještani tvrde da su bili prepušteni sami sebi i da vatrogasce nisu vidjeli satima dok su im kuće gorjele.

Drugi se žale na loše upravljanje šumama i depopulaciju zabačenih sela zbog čega su mnoga šumska područja zapuštena.



 
Najgori šumski požar zadnjih nekoliko desetljeća

Portugalski mediji prenijeli su kako vatrogasci nisu uspjeli staviti požar pod kontrolu, unatoč tome što je na gašenju angažirano njih više od 600. Među 59 ozlijeđenih je i osmogodišnja djevojčica koja je pronađena s opeklinama dok je lutala u blizini požara.

Šest je vatrogasaca teško ozlijeđeno, a dvojica se vode kao nestali.

Tijekom noći izbilo je oko 60 šumskih požara širom zemlje i u njihovu gašenju sudjeluje 1700 vatrogasaca.



Gomes je kazao kako se vatra širila velikom brzinom. Španjolska je poslala dva kanadera.

Još nije poznato što je izazvalo požare no premijer Costa kaže kako je moguće da su ih izazvale munje. Portugal je pogođen toplinskim valom s temperaturama većim od 40 stupnjeva Celzija.

"Radi se o regiji u kojoj požari izbijaju jer je šumovita, no ne možemo se sjetiti tragedija ovakvih razmjera", kazao je gradonačelnik Pedrogao Grandea Valdemas Alves.

Pročitajte više