Pitali smo učenike kakva im je matura, žale se na trik pitanja

Foto: Pixsell/Damir Špehar

OVE GODINE nema većih pritužbi na tijek mature. Maturanti su uglavnom zadovoljni, neki smatraju da su ispiti čak malo lakši od prošlogodišnjih, no kao i uvijek, bilo je nekih težih ili nezgodnih trik pitanja.

Lakše nego prošlih godina


Franka Šarić iz 16. gimnazije odabrala je kao izborni njemački.

„Za upis na Filozofskom fakultetu trebala sam priložiti DSD diplomu ili maturu. Budući da se DSD diploma dobiva tek u travnju, odlučila sam se za maturu“, kaže Franka Šarić koja želi studirati njemački i francuski.

„Njemački je bio lakši nego prethodnih godina. Vježbala sam na testovima iz dvije ranije godine. Svi koji su pisali rekli su da je bilo lakše“, dodaje.

No, kaže, bilo je i nekih trik pitanja.

„Najviše problema imala sam sa zadacima u kojima su bili čitani tekstovi, a mi smo im morali pridružiti neke naslove. Bilo je šest tekstova i osam naslova. Naslovi su uglavnom bili slični, ponavljaju iste fraze. I ostali su imali problema s njima“, pojasnila je maturantica.

Budućim maturantima poručila je da vježbaju pomoću testova koji su se pojavljivali na prošlim maturama.

„Ima dosta zadataka koji su slični, ponavljaju se i neke riječi“, rekla je Franka Šarić.

Nekima nedostaje činjenično znanje

Martina Poznić, iz Klasične gimnazije u Križanićevoj, odabrala je biologiju.

„Polagala sam biologiju jer planiram studirati biologiju. Biologija mi se sviđa još od osnovne škole, a imala sam odličnu profesoricu u gimnaziji, koja je samo još dodatno potaknula moju ljubav“, objasnila je maturantica koja ispitima više zamjera samo nedostatak činjeničnog znanja.

„Bilo je premalo činjeničnog znanja, a više grafikona, tablica i trik pitanja, što nije najbolje. Bilo je pitanja koja su mogla imati više točnih odgovora, ali ispiti nisu bili posebno teški“, dodala je.

Smatra da se sve više maturanata odlučuje za biologiju i fiziku zato što sve više fakulteta traži te predmete.

„Primjerice, za psihologiju možete kao izborni predmet pisati biologiju, a ne nužno psihologiju. Biologija je stoga izborni predmet koji se vrednuje na puno fakulteta. Osim toga, mislim da je biologija jako zanimljiva“, objasnila je Martina Poznić.

Nakon što su uvedena jasna pravila igre, incidenata više nema


Matura je počela 6. lipnja ispitima iz izbornih predmeta, psihologije i informatike, a do danas su odrađeni kemija, sociologija, PIG, logika, biologija, francuski, likovna umjetnost, španjolski, fizika i povijest, te danas njemački i filozofija.

U petak 16. lipnja slijedi prvi od obaveznih predmeta, a to je engleski na višoj i osnovnoj razini. 19. i 20. lipnja pišu se ispiti iz hrvatskog, 19. se piše esej, a 20. test. Matematika se piše 26. lipnja kao posljednji od obaveznih predmeta. U međuvremenu i nakon toga pišu se još neki izborni predmeti poput etike, geografije i vjeronauka, a posljednji je latinski 28. lipnja.

Objava rezultata je 12. srpnja, rok za prigovore do 14. srpnja, a konačna objava rezultata je 17. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja.

Prigovora na sadržaj i tijek mature za sada nema. Maturanti uglavnom smatraju da ispiti nisu bili previše teški, iako je bilo nekih pitanja koja su im bila malo nezgodna.

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) kažu da ove godine, kao ni prošle nije bilo nikakvih neregularnosti niti ozbiljnijih problema, nikakvih krađa ispita ili isključivanja zbog prepisivanja.

„Ove godine zaista nije bilo ničega što bi ukazivalo na neke nepravilnosti ili netočnosti u zadacima“, rekla je za Index Ana Franić Božić, glasnogovornica NCVVO-a.

„Nije bilo nikakvih pokušaja krađe ispita ni prepisivanja. Nakon onih nesretnih događaja i krađa ispita 2015., podvučena je crta. Uveli smo jasna pravila o sankcioniranju prepisivanja i krađa, kojih ranije nije bilo, pa već 2016. nije bilo većih problema. Sve je prošlo u odgovornom tonu. Mislim da je to utjecalo na maturante da se više fokusiraju na pripremanje ispita, umjesto da se koriste hvatanjem krivina“, dodala je Franić Božić.

Ove godine, kao i prošlih, najviše maturanata, čak 8.940 odabralo je fiziku kao izborni predmet.

„Čini se da su mladi sve više zainteresirani za STEM područje, ali i sve više fakulteta priznaje fiziku kao izborni predmet“, kaže Franić Božić.

Sljedeći najbiraniji ispit bio je onaj iz biologije sa 6510, a treći je bio PIG s 5854. Zadnjih nekoliko godina ta tri predmeta izmjenjuju se na vrhu.

Najmanje maturanata odabralo je etiku, samo 67, glazbenu umjetnost odabralo je 107 i logiku 166. Vjeronauk je odabralo 173 maturanata.

Pročitajte više