Novi ministar policije brani uhićenja zbog vrijeđanja Janice, spomenuo je i slobodu govora

Foto: Hina

NOVI ministar unutarnjih poslova i prijatelj premijera Andreja Plenkovića, Davor Božinović, izjavio je da je policija u slučaju verbalnih napada i vrijeđanja državne tajnice za sport Janice Kostelić postupila po svim pravilima struke te da u ovom slučaju nema riječi o narušavanju slobode govora.

"Ovdje je bitno reći da se ne radi o nekakvom najavljenom javnom okupljanju i slobodi govora. Radi se o tome da je skupina od više desetaka muškaraca na jedan vulgaran način vrijeđala ženu i to je sigurno za svaku osudu. Osim toga zapriječen je prolaz autu, incident je bio i na trajektu i kasnije na kopnu. Zato je policija postupila prema svim pravilima struke", kazao je Božinović medijima.

>> PET DANA PRITVORA ZA VRIJEĐANJE JANICE Sedmorka ide iza rešetaka, petorica puštena

>> Janica utučena nakon uvreda, uhićeno 12 torcidaša: "Tužna sam što se ne mogu sigurno kretati po domovini"

>> DETALJI INCIDENTA Torcidaši su Janici opkolili automobil, policija ih tražila cijelu noć

Za sedmoricu uhićenih sudska sankcija tek slijedi

U MUP-u se doznaje da je policija u slučaju težih prekršaja ovlaštena odmah uhititi izgrednike te da uz petodnevni prekršajni pritvor za sedmoricu uhićenih sankcija po odluci suda tek slijedi. Tvrde i da u tom slučaju nije oštećena samo Janica Kostelić koja se zbog osjećaja nesigurnosti neobavljena posla vratila u Split već i svi ostali putnici na trajektu za Brač s obzirom na to da se ispad dogodio na javnom mjestu.

Istražni zatvor od pet dana za sedmoricu od 12 mladića privedenih zbog verbalnih napada i vulgarnih vrijeđanja državne tajnice za sport Janice Kostelić, za saborsku je oporbu danas bio dokaz neujednačenih kriterija postupanja u Hrvatskoj, dok su HDZ-ovi zastupnici ocijenili kako je odlično da je policija odmah reagirala rekavši kako se čude da se kritizira promptnost reakcije policije.

Splitski Prekršajni sud jučer je popodne odredio istražni zatvor od pet dana za sedmoricu od 12 mladića privedenih u subotu zbog narušavanja javnoga reda i mira na trajektu na liniji Split-Supetar i u supetarskoj luci te vrijeđanja proslavljene hrvatske sportašice, olimpijke, državne tajnice za sport Janice Kostelić, dok su dvojica maloljetnika puštena na slobodu, a od progona trojice privedenih se odustalo.

Pročitajte više