UZNEMIRUJUĆI VIDEO Napadač iz Pariza bio je novinar, "stručnjak za ljudska prava"

Screenshot: YouTube
 
NA INTERNETU su objavljene potresne snimke napada u Parizu u kojem je ekstremist čekićem pokušao ubiti policajca kod katedrale Notre Dame.
 
Snimka pokazuje mnoštvo turista u šetnji oko katedrale prije nego se napadač zaletio na policajce i jednog oborio na tlo te pokušao udariti u glavu.
 
Ubrzo ga je u nogu upucao drugi policajac, a tisuće ljudi su evakuirane s trga i zadržane na sigurnom u katedrali.
 
 
"Stručnjak za demokraciju i ljudska prava"
 
Napadač je identificiran kao Farid Ikken (40), novinar iz Alžira koji je bio na doktoratu u Parizu. Registriran je kao slobodni novinar u Švedskoj, gdje se navodno oženio švedskom građankom 2005. i diplomirao na sveučilištu Uppsala 2011. godine.
 
Nekoliko njegovih studentskih radova je objavljeno na internetu, a sebe je naveo kao "specijalista za razvoj, demokraciju i ljudska prava".
 
Jedan od njegovih članaka s naslovom "Rat protiv terora: 7 mračnih godina za ljudska prava" je objavila švedska organizacija United Nations Association (UNA). Drugi članak o diskriminaciji migranata i azilanata u švedskom zdravstvu navodno je nagradio švedski ogranak Europske komisije.
 
Preuzeo odgovornost za napad u ime ISIS-a
 
Otputovao je u Alžir 2013., a zatim se preselio u Pariz kako bi dovršio studij. Njegova obitelj i prijatelji su šokirani ovim činom te su izjavili da Ikken "nije osoba koju su oni poznavali".
 
Tužitelji su otvorili terorističku istragu, a Ikken je u bolnici na liječenju prostrjelne rane. Policija je 
pretražila njegov studentski stan i pronašla video u kojem preuzima odgovornost za napad u ime ISIS-a.

Pročitajte više