Reuters o Thompsonu: Pjevač koji slavi paradržavu Herceg-Bosnu

Foto: Hina

VIJESTI o Marku Perkoviću Thompsonu odavno su prešle granice Hrvatske i regije.

Vodeći svjetski diplomati traže da se odgodi njegov koncert u Bosni i Hercegovini kako njegov nastup i pjesme, uvredljive za Srbe i muslimane, ne bi doveli do dodatnih razilaženja u ionako podijeljenoj zemlji, piše ugledna agencija Reuters.

Reuters podsjeća kako je Thompson, čiji koncerti se otkazuju širom Europe, pozvan u Bosnu kako bi održao koncert u čast hrvatskih uznika u Haagu. Istih onih kojima se sud pred sudom za ratne zločine u BiH između 1992. i 1995. godine.

Koncert pod naslovom "Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Den Hagu te svim nepravedno optuženim i osuđenim hrvatskim braniteljima HVO-a" trebao bi se održati 8. lipnja u zapadnom dijelu Mostara. U gradu koji je nakon raspada Jugoslavije podijeljen na istočni i zapadni dio, između Hrvata katolika i muslimana Bošnjaka, koji su se u ratu borili jedni protiv drugih, ovaj koncert smatra se događajem visokog rizika, podsjeća Reuters.

"Ne treba poduzimati nikakve poteze, ni u Mostaru niti drugdje, koji za posljedicu imaju produbljivanje podjela i podizanje napetosti"  stoji u izjavi Vijeća za provedbu mira u BiH. Ovo vijeće pozvalo je sve institucije i organizacije "da se suzdrže od događaja, radnji i retorike kojima se veliča osuđene ratne zločince, vrši revizija povijesnih događaja i upotrebljava provokativne simbole".

Veličanje krivih vrijednosti


Thompsonove pjesme veličaju ratnu paradržavu bosanskih Hrvata, Herceg-Bosnu, i pozivaju na ubojstva četnika što je, objašnjava Reuters, pogrdni naziv za Srbe koji se koristio tijekom rata.

Nekoliko bošnjačkih stranaka također je pozvalo na zabranu koncerta. Najavili su i prosvjed u centru Mostara, ali gradonačelnik Ljubo Bešlić iz vladajućeg HDZ-a rekao je da to neće dopustiti.

Diplomati koji su se okupili u Sarajevu smatraju kako lideri bosanskih Hrvata koji sponzoriraju Thompsonov koncert u Mostaru, na ovaj način omalovažavaju europske vrijednosti i želju BiH da se pridruži europskoj zajednici zemalja. Među zemljama koje nagledaju provedbu mira u BiH su Sjedinjene države, Rusija, Njemačka, Francuska, Britanija, itd., podsjeća Reuters.

Haaški uznici

Šestorica Hrvata među kojima su bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić i načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak, osuđeni su 2013. na zatvorske kazne zbog zločina nad muslimanima tijekom rata.

Sud u Haagu najavio je kako će pravomoćne presude u predmetu "Prlić i drugi" donijeti najkasnije do studenog ove godine.

Pročitajte više