NAPAD U PARIZU Napadač je bio "prozapadno i prodemokratski orijentiran"

Foto: Hina
 
MUŠKARAC koji je napao policajca u utorak ispred Notre-Dame u Parizu nije "pokazivao znakove radikalizacije" i sve indikacije potvrđuju tezu o "izoliranom činu", izjavio je u srijedu glasnogovornik francuske vlade.
 
"Nije pokazivao znakove radikalizacije"
 
Napadač (40) "nije ni u jednom trenutku pokazivao znakove radikalizacije", rekao je Christophe Castaner na radiju RTL. No, "od prvog trenutka napada riječi koje je izgovorio omogućile su da se taj napad svrsta među terorističke napade", dodao je on.
 
Napadač koji je ozlijedio policajca čekićem rekao je da je "vojnik kalifata", termin koji se koristi za samoproglašeni kalifat džihadističke organizacije Islamska država u lipnju 2014.
 
"Nije bilo znakova pripadnosti islamu"
 
Napadač je nosio dokumente na ime Farid I., rođen u Alžiru u siječnju 1977. i upisan od 2014. kao doktorand informatičkih znanosti na sveučilištu u Metzu, na istoku Francuske.
 
Kod njega nije bilo "nikakva vanjskog znaka pripadnosti islamu", ocijenio je njegov mentor Arnaud Mercier, iako zabrinut zbog njegova nejavljanja od studenog. 
 
"To znači da se sigurno nešto promijenilo prošle jeseni", objasnio je. "Kad sam ga upoznao bio je prozapadno i prodemokratski orijentiran", dodao je profesor.
 
U terorističkim napadima ubijeno više od 230 ljudi
 
Napadnuti policajac od 22 godine lakše je ozlijeđen. Jedan od njegovih kolega odgovorio je službenim oružjem ranivši napadača u prsa.
 
Francuska je u izvanrednom stanju od početka 2015. otkad ju je pogodio niz terorističkih napada u kojima je diljem države poginulo više od 230 ljudi. Vojska uz policiju patrolira ulicama, čuvajući turističke lokacije, vladine zgrade i javna događanja.
 
Tijekom napada u utorak u katedrali se nalazilo više stotina turista. U prosjeku ju dnevno obiđe više od 30 tisuća, a ponekad i 50 tisuća ljudi, prenosi afp.

Pročitajte više