I BiH ima svoje Barišiće: Povjerenstvo utvrdilo da su sveučilišni profesori plagijatori

Foto: 123rf

STRUČNO povjerenstvo koje je formirao Fakultet političkih znanosti u Banjoj Luci utvrdilo je kako su radovi dvoje sveučilišnih profesora iz Bosne i Hercegovine na temelju kojih su stekli akademska zvanja uglavnom sačinjeni od prepisanih radova drugih autora, prenijeli su u utorak lokalni mediji.

Banjolučki FPN priopćenjem je potvrdio kako radovi izvanrednih profesora Ljubomira Zubera i Radmile Čokorilo, predstavljaju očevidne plagijate s velikim udjelom izravno prepisanog teksta bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

Šestočlano stručno povjerenstvo formirano je kako bi se provjerili navodi objavljeni u medijima da su Zuber i Čokorilo jednostavno prepisali veći dio svojih radova s kojima su se prijavili na natječaje za izbor u zvanje izvanrednog profesora na studiju novinarstva na sveučilištima u Istočnom Sarajevu odnosno Banjoj Luci.

Udaljeni s nastave

FPN je nalaze stručnog povjerenstva uputio senatu Sveučilišta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje uz zahtjev da senat "u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini".

Kako su ranije objavili mediji Zuber je za profesora na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu odnosno na Palama izabran 2015. godine a prijavio je nekoliko radova od kojih su najmanje dva plagijati.

Prepisivalo se i s Wikipedije


Portal Faktor objavio je usporednu analizu koja je još prije dvije godine pokazala kako je Zuberov navodno originalni rad pod naslovom "Medijska pismenost - put ka slobodnijoj komunikaciji" zapravo najvećim dijelom kompilacija prepisanih tekstova iz radova srbijanskih autora Nemanje Kneževića "Nova medijska pismenost" i Dragana Markovića "Audio-vizualna pismenost".

Sličan je slučaj i s radom "Medijska stvarnost kao naša stvarnost" kojega je Zuber također prijavio na natječaj no tu je otišao i korak dalje jer je u tom uratku prepisivao čak i sadržaje s Wikipedije.

Radmila Čokorilo je 2016. godine u status izvanrednog profesora na predmetu radijsko novinarstvo izabrana upravo na FPN-u u Banjoj Luci i to unatoč činjenici da je ranije utvrđeno kako je i njena disertacija s kojom je doktorirala u Beogradu plagijat.

Uz to na natječaj je prijavila također prepisane radove, uključujući čak jedan seminarski.

U prepisivanje uložen velik trud

Kada je objavio ove navode Faktor je ironično zaključio kako su i Zuber i Čokorilo ipak uložili neki trud jer su prepisivane radove s ćirilice preveli na latinicu.

Nakon što je povjerenstvo FPN-a u Banjoj Luci potvrdilo ove navode u priopćenju s tog fakultetu su istaknuli kako ovaj slučaj treba biti opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli bez ikakve odgovornosti objavljivati kvaziznanstvene radove te na osnovu toga stjecati akademska zvanja.

"Time je ne samo narušena kvaliteta nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom sveučilištu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava", poručili su s banjolučkog FPN-a.

Pročitajte više