VIDEO Odgajateljice pokazale kako se prosvjeduje: "Nećemo više šutjeti, dosta je straha"

Foto: Index

ODGAJATELJICE iz zagrebačkih vrtića nakon godinu dana ponovno su se našle na Trgu bana Jelačića - ovoga puta prosvjedujući kako bi stale na kraj mobingu na radnom mjestu.

"Prije godinu dana bili smo na ovom istom mjestu, prosvjedovali smo tražeći bolje uvjete rada zaposlenih u dječjim vrtićima Grada Zagreba, tražili poštivanje zakona. Odgovorni nisu svoj zadatak u potpunosti proveli u djelo. I tada su odgovorni u gradu pokušavali obmanuti javnosti i prikazati idealizirano stanje u vrtićima.

Često se moglo čuti "kako Grad Zagreb ulaže znatna sredstva za održavanje optimalnog stanja u predškolskom odgoju". No to nije isto što poštivanje i provođenje zakona i ulaganje dostatnih sredstava da se osiguraju bolji uvjeti rada svih zaposlenih, vrati dostojanstvo struke, pravo na bolje uvjete za male i velike, jer mogućnosti Grada Zagreba nisu male.

I taman kada smo stvari pomaknuli s mrtve točke, kad smo počeli s realizacijom svojih zahtjeva, pokrenuli socijalni dijalog s Gradom, naši članovi u dječjem vrtiću Remetinec prijavili su nezakonite, neprimjerene postupke ravnateljice koji traju duže vrijeme i koji se ne mogu nazvati normalnom pojavom.

Situacija je kulminirala davanjem otkaza našoj Sanji. Zbog svih Sanja koje još rade pod pritiskom i strahom danas smo ovdje", rekla je na prosvjedu Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja (SOMK), koja je organizirala prosvjed.

Istaknula je kako su otvorili mobing phone za prijave nezakonitih ponašanja i u periodu od nepunih mjesec dana zaprimili 119 prijava u kojima se navode različiti oblici pritisaka od zastrašivanja, prijetnji otkazom, uznemiravanja, vrijeđanja, pozivanja na "razgovore u četiri oka".

Daleko veći broj zlostavljanjih

Broj zlostavljanih na poslu je tvrdi, daleko veći, ali se mnogi i dalje boje prijaviti zlostavljanje. Istaknula je kako su institucije minorizirale pokušaje radnika koji su tražili zaštitu i pokušali sve zataškati.

"Još do jučer pročelnik Ivica Lovrić rekao je da SOMK vrši mobing nad institucijama Grada, a odgajateljice i radnici lažu. Shvatite nas konačno ozbiljno, jer ovo o čemu mi pričamo nisu marifetluci već ozbiljno kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda sindikalnog organiziranja", kazala je Žilić okupljenim prosvjednicima, ističući da neće dopustiti da mobing ili psihičko zlostavljanje na radnom mjestu postane normalna pojava jer to nije.

Naglasila je kako je mnogim odgajateljicama narušeno zdravlje, da ih se vrijeđa i podcjenjuje njihov rad.

"Da li se itko ikada zapitao koliko je bolovanja zbog preopterećenosti na poslu, rada u lošim uvjetima, stresa, koliko traju takva bolovanja i u konačnici koliko koštaju Grad i HZZO? Puno gospodo. Mi odgajamo i obrazujemo buduće ljude, svakodnevno putujemo s djecom u poznato i nepoznato, ne možemo raditi pod pritiskom.


Vjera u sindikat, naša upornost i hrabrost kolegica iz DV Remetinec, predani rad naše sindikalne povjerenice Nives Petrić dala je rezultate. Smjena ravnateljice u DV Remetinec danas se ostvarila! No na žalost takvih pojedinaca ima još: vrtići Milan Saks, Sopot, Ententini, Jabuka, Bukovac, Poletarac su jedni od tih u kojima se odvija mobing", rekla je Žilić ističući kako zahtijevaju rad bez straha, dostojanstveno radno okruženje i poštivanje temeljnih ljudskih prava i slobode sindikalnog organiziranja.

Njihova noćna mora danas je završila

A prilikom dolaska na prosvjed, još u tramvaju smo sreli odgajateljice iz DV Remetinec koje su prve odlučile javno progovoriti o mobingu. Naoružane transparentima po završetku posla uputile su se prema Trgu bana Jelačića gdje se održava prosvjed.

Vesele su i nasmijane jer je danas njihova noćna mora završila. Ravnateljica je jutros smijenjena.

"Godinama smo trpjele mobing od strane Merice Matijević. Nismo znale kome se u vrtiću uopće možemo povjeriti, jer je ona posvuda imala svoje doušnike, od spremačica pa sve do administrativnog osoblja. Zato smo toliko dugo i šutjele. Trebalo je proći dosta vremena i da steknemo jedna u drugu povjerenje. Tako da smo na poslu uglavnom sve ove godine svaka za sebe trpjele", rekla nam je jedna od odgajateljica iz DV Remetinec.



Druga je dodala kako je u vrtiću tek nedavno primljena za stalno pa da ju je bilo strah uopće ikome govoriti o mobingu kojem je kao i ostali bila izložena.

Nadaju se da će njihov slučaj biti za primjer ostalim odgajateljicama iz drugih vrtića koje su također žrtve svojih nadređenih.

"Mi smo prve javno progovorile. Dosta je bilo anonimnosti. Trebaju se svi međusobno okupiti i podržati te isto tako javno istupiti. Dosta je bilo šutnje", zaključile su odgajateljica uz DV Remetinec.

Mobing u vrtiću Jabuka

Za Index su progovorile i odgajateljice iz ostalih vrtića.

"Prije 10 godina sam trpjela mobing u bivšem vrtiću iz kojeg sam otišla zbog ravnateljice. Ona je i dan danas ravnatelj u vrtiću Jabuka.

Prije 3 godine je taj vrtić napustilo 12 odgajateljica od kojih je njih 8 imalo ugovore za stalno.

Nitko u gradu se nije zapitao zašto su otišle", rekla nam je odgajateljica.

Jedna nam je kazala da je došla dati potporu kolegicama koje trpe mobing i dodala kako se nikad ne zna kome će se to dogoditi.

I dvoje političara na prosvjedu

Sreli smo i grupu odgajateljica iz vrtića u Sigetu. Kod njih je kažu nam, situacija dobra. Nema mobinga, ali su također došle dati potporu kolegicama koje nemaju takvu sreću da rade na poslu u normalnoj sredini.


Jedna mlada odgajateljica nam se požalila da je u 7 godina rada promijenila čak 5 vrtića i da nigdje ne može dobiti posao za stalno.

"Čim počneš ukazivati ravnatelju na propuste vezene za sigurnost djece i ne podilaziš mu, odmah ne valjaš", kazala nam je mlada odgajateljica.

Bilo je još dosta onih koje su došle dati potporu kolegicama, a vidjeli smo i dva kandidata za gradonačelnika - Sandru Švaljek i Tomislava Tomaševića koji su također bili na prosvjedu.

Radi li se o skupljanju političkih bodova ili iskrenoj podršci, procijenite sami.

Pročitajte više