Hoće li Marine Le Pen postati predsjednica zbog napada u Parizu?

Foto: Hina

TERORISTIČKI napad do kojeg je došlo samo tri dana prije izbora u Francuskoj, zasigurno će utjecati na rezultat izbora, pitanje je samo kako.

Do napada je došlo za vrijeme televizijske debate svih 11 kandidata, koji su, kako su saznali za napad, svoje zaključke oblikovali tako da su obećali sigurniju Francusku. 


Politički analitičari i mediji su složni, osoba koja bi najviše mogla profitirati je Marine Le Pen, kandidatkinja ultra-desničarske Nacionalne Fronte, ali ima prostora i za Franocisa Fillona.

Kampanja Marine Le Pen

Njezina politička poruka je jasna - politički establišment nije napravio ništa u borbi protiv islamističkog ekstremizma.

Ono za što se ona zalaže je više policajaca na ulicama, manje imigranata u Francuskoj i deportiranje iz zemlje svakog kriminalca koji nije državljanin Francuske

Političarka je to koja je podržala rusko pripajanje Krima, koja želi održati referendum o ostanku Francuske u EU i koja je neki dan zatražila da se iza nje makne zastava EU za vrijeme intervjua. Tvrdi kako je EU samo naštetila njezinoj zemlji.

Svatko tko je sinoć pratio napad u Champs Elyseesu je mogao uočiti velik broj komentara korisnika društvenih mreža, posebice Twittera, koji su se složili oko jedne teze: "Kako nakon ovog napada glasati za bilo koga drugoga osim Le Pen?".

Ne zaboravimo na Fillonovu kampanju

Iako je teško zamisliti da napad neće najviše utjecati na rejting Le Pen koja govori o porastu opasnosti u Francuskoj, ona nije jedina koja je svoju kampanju utemeljila na sigurnosnim pitanjima i borbi protiv terorizma.

François Fillon, kandidat republikanaca, koji bi bio glavni favorit da nije bilo svih skandala oko zapošljavanje supruge i djece i isplate fiktivnih plaća, svoju kampanju je bazirao na ekonomskim pitanjima, ali se ubrzo okrenuo i problematici "totalitarnog islamizma" te je obećao "ozbiljnu borbu protiv zločina" koja bi uključila deportacije stranih terorista.

I on želi minimizirati broj imigranata u zemlju te obećava vratiti sigurnost u Francusku.


Ako pogledamo predizbornu kampanju, logičan je zaključak kako će teroristički napad par dana pred izbore ići na ruku i njemu. 

Što kažu ankete?

Ako je vjerovati izbornim anketama dvije su stvari sigurne.

Prva je da je nemoguće predvidjeti tko će od četvero kandidata ući drugi krug, a druga da Marine Le Pen sigurno neće postati predsjednica države.

Neovisni kandidat Emmanuel Macron i čelnica krajnje desnice Le Pen po anketama su u mrtvoj utrci za pobjedu u prvom krugu s otprilike od 22 do 23 posto podrške, ali ih u stopu slijede konzervativac François Fillon i krajnji ljevičar Jean-Luc Mélenchon s dvadesetak posto.

Tko će od njih u drugi krug, nemoguće je znati, ali ako među njima bude Le Pen, uvjerljivo gubi od sve trojice mogućih protukandidata. Macron je pak u drugom krugu favorit protiv bilo koga.

Je li moguće da Francuska dobije svojeg Trumpa?

Rezultati anketa trebali bi umiriti sve one koje zabrinjava krajnje desna, protuimigracijska i protueuropska politika Marine Le Pen i njezine Nacionalne fronte.

Ipak, ankete nisu dobro prognozirale rezultate prošlogodišnjeg britanskog referenduma i američkih predsjedničkih izbora.


Francuski politički analitičar Serge Galam misli da je moguće da Marine Le Pen može pobijediti, što je potvrdio u razgovoru za Le Figaro.

Čak i ako ankete točno ukazuju na minimalne izglede Le Pen u srazu s bilo kojim izazivačem u drugom krugu, veliki odaziv birača može okrenuti izbore u njezinom smjeru, kaže Galam.

Uvjeti za pobjedu Le Pen

Njegov kolega Edouard Lecerf oko toga je mnogo skeptičniji. Dobra stvar u svezi s Trumpom i Brexitom, kaže on, leži u tome što sada svi govore "budite oprezni, to su samo ankete".

On priznaje da pobjeda Le Pen "nije isključena", ali naglašava da je "malo vjerojatna". To obrazlaže činjenicom da Nacionalna fronta u svojoj povijesti nikada nije dobila više od devet milijuna glasova od ukupno 47 milijuna francuskih birača.

To znači da bi Le Pen morala pridobiti mnogo novih birača ili ih barem uoči drugog kruga uvjeriti da njezina moguća pobjeda ne donosi nikakvu opasnost, što bi dovelo do toga da apstiniraju umjesto da izađu na birališta i glasaju protiv nje.

Kakvu će taktiku imati Le Pen?

Vjerojatna taktika Marine Le Pen u drugom krugu bit će pokušaj da debatu odvede podalje od klasičnih podjela lijevo-desno i usmjeri je prema centru, oko "Europe i sustava", pretpostavlja Lecerf.


Time bi se njezina biračka baza s pretpostavljenih devet milijuna birača mogla podići do 15 milijuna, onoliko koliko ih je glasalo protiv nacrta europskog ustava na referendumu 2005. godine.

Takva kampanja bi suprotstavila one koji su za "francusku budućnost u Europi i za globalizaciju koja donosi korist" s onima s obje strane političkog spektra koji smatraju da se trebaju zaštititi "društvenim, ekonomskim i kulturnim zatvaranjem Francuske", objašnjava Lecerf i naglašava da je do scenarij sličan Trumpovoj ili euroskeptičnoj kampanji u Britaniji.

Hoće li to biti dovoljno za pobjedu?

To je jedini način da Le Pen "probije strop" dosadašnjih glasova za Nacionalnu frontu, naglašava.

Ali čak niti to joj možda ne bi bilo dovoljno protiv Marcona, jer mladi bivši ministar ekonomije ima snažno protuoružje - optimizam.

"U Francuskoj su predsjedničke kampanje onaj trenutak kada ljudi tipično žele novu nadu. Baš svaki put", rekao je Lecerf.

Pročitajte više