Amnesty International oprao Hrvatsku zbog govora mržnje i nacionalizma

Foto: Index

AMNESTY International je izdao godišnje izvješće za 169 zemalja u kojemu su se usredotočili na Trumpa koji je, za kojeg kažu kako je njegova politika podjela učinila svijet mračnijim mjestom.


Što se tiče izvješća o Hrvatskoj, Amnesty je upozorio na probleme s diskriminacijom manjina, govorom mržnje, nacionalističkom retorikom i slobodom medija.

Nacionalistička retorika i govor mržnje


Amnesty u izvješću za 2016/17 kaže kako su uvjeti za prijam azilanata bili općenito prikladni, ali da nije bilo dosljedne dugoročne politike njihove socijalne integracije.

Naveli su i kako je period političke nestabilnosti u kombinaciji s nacionalističkom retorikom i govorom mržnje koji je bio usmjeren na određene grupe, posebno na Srbe, izbjeglice i migrante.

Kažu kako udruge civilnog društva u medijima i kod javnih dužnosnika zabilježile porast "prizivanja fašističke ideologije" tako što su promovirali korištenje "zapaljive ikonografije" i općenito su stvarali okolinu koja nije bila pogodna za manjine.

Problemi etničkih manjina

U izvješću se navodi da su, iako su gore navedeni slučajevi rijetko istraživani, sudovi zato redovito procesuirali slučajeve uvreda i kleveta te kako su u tim procesima posebno ranjivi novinari.

Navode kako je broj etničkih manjina u javnim službama ispod propisane razine, te kako se Srbi teško zapošljavaju. Navodi se i kako se pitanje korištenja manjinskih jezika i pisma može politizirati te kako se u nekim gradovima uopće ne provodi.


Romi su unatoč naporima vlasti da unaprijede njihovu integraciju i dalje suočeni sa znatnim preprekama u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i zapošljavanju, ističe AI.

Fokus na Trumpovu "otrovnu retoriku"

"Otrovna retorika u kampanji Donalda Trumpa primjer je globalnih trendova prema gnjevnijoj politici koja sve više unosi podjele", rekao je Amnesty u priopćenju izdanom u Parizu, prenosi Reuters. Svijet je, tvrdi Amnesty, postao "mračnije...nestabilno mjesto", s porastom govora mržnje prema migrantima diljem Europe i Sjedinjenih Država.

"Rani potezi Trumpove administracije nagovješćuju vanjsku politiku koja će bitno potkopati multilateralnu suradnju i uvesti u doba veće nestabilnosti i uzajamnog nepovjerenja", dodao je Amnesty.

Trumpova administracija obilježena je kontroverzama već na samom početku zbog žestokih napada na medije za koje tvrdi da lažu i politiziraju i borbom na sudovima oko njegove izvršne naredbe da se privremeno zabrani ulazak u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja jer su, kako tvrdi, sigurnosni rizik.

Populističke retorike u Europi

Amnesty tvrdi kako postoji veliki jaz između imperativa i djelovanja i retorike i realnosti te to ilustrira time što države koje su sudjelovale na summitu UN-a o izbjeglicama i migrantima u rujnu 2016. nisu uspjele dogovoriti bilo kakvu odgovarajuću reakciju na globalnu migrantsku krizu,

Amnesty kaže da su populistički pokreti i poruke postali uobičajeniji i u Europi, primjerice u Poljskoj i Mađarskoj.

Cjelokupno izvješće možete skinuti na ovom linku.

 

Pročitajte više