Umirovljeni časnik HV-a pljačkao splitske pošte, sud mu smanjio kaznu: "Bio sam više gladan nego sit"

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu značajno je smanjio zatvorsku kaznu umirovljenom časniku HV-a Niki M. koji je u Splitu lani osuđen na šest godina zbog serije od devet razbojništava.

Prihvatili su žalbu branitelja Dina Puljića te ga osudili pravomoćno na četiri godine zatvora. Županijski sud u Zagrebu smatra da je u ovom predmetu Kazneni zakon povrijeđen na štetu okrivljenika, odnosno, da se na dio kaznenih djela počinjenih 2011. i 2012. godine trebao primijeniti stari, blaži KZ.

Četiri godine zatvora dovoljne...

Dali su mu za pravo i u dijelu žalbe na odluku o kazni. Prvostupanjski sud cijenio je priznanje i kajanje kao olakotne okolnosti, a u prilog mu je išlo i sudjelovanje u Domovinskom ratu te činjenica da je otac troje djece. Otegotne su bile brojnost i jačina povrede zakonom zaštićenih dobara te činjenica da je do sada dolazio u sukob sa zakonom.

Županijski sud u Zagrebu smatra da će četiri godine zatvora biti dostatne da se ostvari svrha kažnjavanja na način da će se ovakvom kaznom izraziti društvena osuda, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na okrivljenika i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibljenosti činjenja kaznenih djela i pravdenosti kažnajvanja te omogućiti okrivljeniku ponovno uključivanje u društvo.

"Bio sam više gladan, nego sit"

Marević je osuđen u Splitu u listopadu prošle godine. Prijeteći plastičnom imitacijom pištolja šest puta je opljačkao poštu u Ulici Kralja Zvonimira tijekom 2011., 2012., 2014. i 2015. godine. Opljačkao je i poštu na Obali Kneza Domagoja te poštu u Krležinoj. Odnio je oko 85 tisuća kuna. Neuspješan je bio prilikom pljačke pošte u Vinkovačkoj ulici. Kada je zaposlenici rekao: "Ovo je pljačka, daj novac", ona je počela vikati i tako ga je otjerala.

Na suđenju je sve priznao. Izrazio je kajanje i obećao da više neće činiti kaznena djela. Sve je, kazao je, krenulo nizbrdo nakon što se razveo. Požalio se kako je živio teško i da se od njegove mirovine od 4.600 nije moglo živjeti jer ima obveze za kredit od 2.600 kuna, najam stana iznosi tisuću i pol kuna pa bi mu tako ostalo svega petsto kuna. Bio je više gladan nego sit pa se zato odlučio za pljačku.

Pročitajte više