Ovo je priča o prvom hrvatskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom

Foto: Damir Fabijanić, Iće&piće

ČASOPIS Iće&piće, tromjesečnik je koji svakih tri mjeseca prezentira hrvatsko kulinarsko naslijeđe, ali i suvremene trendove u kuhanju, vinarstvu, maslinarstvu... U jednom od brojeva objavili su tekst o rovinjskom restoranu Monte, koji je postao prvim vlasnikom Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, a čije dijelove prenosimo.

> Michelin napokon dodijelio zvjezdicu hrvatskom restoranu, izbor pun ozbiljnih propusta

Restoran Monte već deset godina vode Tjitske i Danijel Đekić, a cijela priča počela je još davne 1985. godine. Ona je izučena somelijerka, a on kuhar.

"Danijel Đekić nije u početku imao baš sreće s izborom trajnoga zanimanja. Petljao je nešto s građevinom u Rijeci, ali je pametan otac (i on građevinar) već kod prvog semestra uvidio da će put do sinove inženjerske diplome biti jako, jaaako dug. U Rovinju je tada bilo mnogo turista, a malo restorana, pa se ugostiteljstvo nametalo kao dobar izbor. Žrtvovana je ruža, nekoliko stabala višanja i smokava, vrt je pretvoren u terasu, od ruševne lišjere nastala je kuhinja i tako je Monte, u kojem je Danijel konobario, započeo s radom.

Nakon dvije, tri godine Danijel prelazi u kuhinju, upoznaje prve tajne kuharskog zanata, ali negdje tih istih godina dogodit će mu se još jedno – pokazat će se sudbonosno – upoznavanje: on kaže na plaži, ona kaže u disku.

Uglavnom: lijepa Nizozemka Tjitske i Danijel svoju će vezu okruniti brakom.

Devedesetih, ugostiteljstvo više nije unosno zanimanje, Monte se daje u najam, a mladi par seli u Nizozemsku. Danijel stječe vrijedna profesionalna iskustva u kuhinjama različitog profila od francuskih bistroa, steak-restorana do restorana čija je osnova haute cuisine u kojemu će dogurati do titule executive chef. U Utrechtu otvaraju vlastiti restoran na dobroj poziciji, dobro im ide. Ponovno uzimaju i Monte.", piše Franko Lukež za iće&piće.

Đekići tada ljetnu sezonu odrađuju u Rovinju, a preostali dio godine žive i rade u Utrechtu. I tako sve do 2001. godine kada se odlučuju preseliti u Rovinj.

Od velikog Alaina Passarda, iz pariškog L’ Arpègea, naučili su kako iskoristiti povrće; bili su kod mladoga Gaëla Orieuxa (Auguste, Pariz), koji je specijalist za more, ribu, ikru i ježeve, a najveće prosvjetljenje – kako kaže sam Danijel – doživio je u Barceloni gdje je, od mladih katalonskih kuhara, naučio što su infuzija, kuhanje u vakuumu i roner.

Monte danas



Današnja ponuda restorana Monte oslanja se na dva degustacijska menija: Essence i Tendence. Essence čini pet minisljedova spravljenih i kombiniranih od najcjenjenijih lokalnih sastojaka na način da njihov izvorni, esencijalni okus bude što više naglašen. Tendence ima sedam sljedova u kojima se rabe kuharske tehnike koje na izvoran način prate i podupiru najsuvremenije trendove u svijetu gastronomije.

Ostale fotografije i više detalja o restoranu Monte pogledajte ovdje.

Podsjetimo, Michelin je na svom službenom Twitter profilu objavio kako su po prvi put napravili selekciju restorana u Hrvatskoj.

 

Pročitajte više