Piše: D. Ma., D.H., N.B. | 01.02.2017. 20:20

Michelin napokon dodijelio zvjezdicu hrvatskom restoranu, izbor pun ozbiljnih propusta

Foto: Facebook/Restoran Monte

RESTORAN Monte iz Rovinja dobio je Michelinovu zvjezdicu, najprestižniju oznaku u gastronomiji. Osim njih 35 s preporukom prestižnog gastro-vodiča, sad imamo i prvi koji je dobio laskavu titulu nositelja Michelinove zvjezdice.


Michelin je, naime, na svom službenom Twitter profilu objavio kako su po prvi put napravili selekciju restorana u Hrvatskoj.

Već su se prije širile glasine o Michelinovim inspektorima koji su pretraživali hrvatske restorane u 2016. godini, iako ništa od toga nije bilo službeno potvrđeno. No, danas su ipak u samom Michelinu potvrdili da smo uvršteni u elitno svjetsko gastronomsko društvo, a najveća čast, ona nositelja čuvene zvjezdice, pripala je već spomenutom restoranu Monte.

Izbor pun propusta

No, uz priznanje rovinjskom Monteu, pozornost je privukao i popis Michelinovih preporuka restorana u Hrvatskoj, koji je u najmanju ruku čudnovat. Prvi propust odnosi se na sliku Dubrovnika koji su objavili na Twitteru uz najavu dodjele zvjezdice restoranu koji se nalazi u - Rovinju.

Uz to, na Michelinovom popisu restorana koji su dobili preporuku našli su se i bistro Fajn i Takenoko na Novoj Vesi, koji su već dugo zatvoreni, a izostavljen je vjerojatno najbolji restoran u Hrvatskoj - šibenski Pellegrini. To je vjerojatno posljedica činjenice da je Michelinovu ekipu kroz Hrvatsku proveo ministar Lorencin 2012. godine, no šokantna bi bila činjenica da danas pišu o pet godina starim dojmovima.

"Nevjerojatno mi je da ne znaju da je bistro Fajn već mjesecima zatvoren... I da nema Pelegrinija niti među preporukama?! Svašta... Sramota za Michelin. Za neke je nevjerojatno da su na ovom popisu na kojem nije bilo mjesta za Bevandu, Malu Hižu, Plavi podrum i slične. Monte i slika Dubrovnika?! Monteu sve čestitke, to je doista dobar restoran", komentirali su odmah na Facebooku upućeni u gastro zbivanja.


Andrej Barbieri: Ovo je sramota za Michelin!


Foto: Pixsell/Dalibor Urukalović

Michelinov popis je u razgovoru za Index komentirao i Andrej Barbieri, jedan od najboljih chefova u Hrvatskoj, koji će u Zagrebu uskoro otvoriti restoran Barbieri's.

"Nema najboljeg hrvatskog restorana - Pellegrinija. On je prepoznat među svima nama, čovjek se ubija da ima lokalne namirnice i prezentira ih na razini svjetske gastronomije. S druge strane, na popisu preporučenih su tri restorana koja su zatvorena. U preporukama u Zagrebu nema poveznica između gastronomije i lokalnog. Nevjerojatno je da postoje dva restorana koja su preporučena, od kojih je jedan izbačen iz udruge JRE, jer je gastronomski nivo ispod kriterija. Ali Michelinu je dovoljno za preporuke. Neću ulaziti u polemike o Slovencima, koji imaju deset odličnih restorana a niti jednu zvjezdicu. Ako hoćemo govoriti o tom što je Michelin, ovdje su izgubili ono zbog čeg smo ih cijenili. Doduše, izblamirali su se i kad su prvi put ocjenjivali New York. Apsolutno je nevjerojatno da su uvrstili tri restorana koja ne postoje, to je sramota za Michelin!", rekao nam je Barbieri.

Tom Gretić: Puno je rupa i nedostataka, ali Monte je ovo zaslužio


Foto: Facebook

"Prije svega, čestitam restoranu Monte. Danijel (Đekić, vlasnik i chef, op.a.) je sjajan kuhar koji već godinama radi svoju priču kroz koncept hrane i prostora. Svakako zasluženo, to će im biti sjajan podstrek za nastavak. Koliko je stvarno Hrvatska profitirala dolaskom Michelin vodiča u ovom obliku, vrlo je upitno. Za sada je profitirao samo Monte. Svatko tko se i malo bavi restoranskom scenom Hrvatske vidi u ovom popisu puno rupa i nedostataka, iako je vrlo jasno da samo zvijezdice nose promet i publiku. Sve ostalo je irelevantno", rekao je u razgovoru za Index Tom Gretić, po mnogima najtalentiraniji hrvatski chef, koji danas pretežno radi kao konzultant.


"Očito da je inspekcija obavljena davno, površno i nestručno bez ikakve stvarne ideje o slici kvalitete u Hrvatskoj. No, opet naglašavam da Monte posve zasluženo nosi prvu hrvatsku Michelin zvijezdicu. E sad, koliko je zvjezdica koju dodijeljuje Michelin bitna? I da i ne, pogotovo u posljednjih par godina. Došlo je do globalne inflacije nagrada i postoji mnogo svijetskih vrednovanja i ocijenjivanja. Michelin, Zagat, San Pellegrino, kome vjerovati i koga pratiti? Street food u Singapuru nosi zvjezdice, a Rudi u Šibeniku s Pellegrini restoranom ne. Zaključak ostavljam svima vama. Uvijek se sjajno jelo kad su kuhali Barbieri, Zirojević i familija Bibić, a njih na popisu nema", zaključio je Gretić.

Mate Janković:  Monte je godinama u vrhu scene


Foto: Facebook

"Uvrštavanje Hrvatske u najjači restoranski vodič na svijetu je velika nagrada za našu gastronomiju i šamar onima koji su tvrdili da se tako nešto neće desiti još barem desetljeće. Michelin je preporukom istaknuo mnoge dobre lokale, ali je prva zvjezdica za rovinjski Monte posve zaslužena. Monte je godinama u vrhu scene, vlasnici su samozatajni, vrijedni i ovo je trijumf njihovog rada. Drago mi je jer će se nakon ovoga razviti još jača konkurencija jer je sada konačno svima jasno da je to moguće postići i u Hrvatskoj. Koristim također priliku da čestitam vlasnicima i ekipi restorana Monte u želji da im se uskoro pridruži još naših restorana.
 
Ono što me osobno iznenađuje je uvrštavanje zatvorenih restorana, što se vodiču takvog renomea ne bi smjelo dešavati, ali znajući da smo zemlja paradoksa, niti ovo nije moglo proći bez kontroverze. Moja najveća zamjerka vodiču je činjenica što u njega nije uvršten po mnogima (i meni) najbolji restoran u Hrvatskoj, Pellegrini. Nadam se da će dogodine ta nepravda biti ispravljena", rekao je za Index Mate Janković, poznati hrvatski chef.

Priska Thuring: Sad ljudi napokon vide da postojimo


Foto: Facebook

"Ja sam sretna da je Hrvatska konačno došla na nivo da ljudi vide da postojimo. Sretna sam da je Monte dobio prvu Michelinovu zvjezdicu", rekla je Indexu Priska Thuring, chefica restorana Dubravkin put.

Ivan Pažanin: Tko se ovom nadao? Od srca čestitam!


Foto: Pixsell/Anto Magzan

U razgovoru za Index naš poznati kuhar Ivan Pažanin kazao je kako je oduševljen priznanjem koje je dobio restoran Monte.

"Evo, i ja sam dobio informaciju prije pola sata, toliko sam oduševljen da ne znam što da vam kažem. Napokon! Napokon da smo na gastro sceni prepoznati, to i zaslužujemo. Krenuli smo od ovoga, i baš mi je drago zbog njih, čestitam im od srca, ovo je odlično", rekao nam je.

Na pitanje o tome ima li šanse da još koji hrvatski restoran krene sličnim putem, sada kad je jedan već okrunjen, Pažanin nam je kazao: "Čujte, sad smo probili led, sad je puno lakše. Ne znam tko se ovome nadao. Nitko se nije nadao da će tako brzo doći do toga, a masu puta smo pričali o tome, za mene je to nešto čudesno, baš sam sritan i ponosan".

Škaberna: Napokon je nagrađena izvrsnost



Foto: Facebook

Za komentar priznanja koje je Monte dobio obratili smo se i Siniši Škaberni, čovjeku koji je dvije godine radio kao šef sommelier za restoran Monte.

"Ovo je jedan logičan slijed, očekivao sam to već tada. Uvijek su dva aspekta tu, onaj koji promatra - a to je tu Michelin te sama gastronomska scena s druge strane. S obje strane se ovo približavalo, jer se s vremenom u našoj gastro sceni izlučilo nekoliko izvrsnika.

Obitelj Đekić je konstantno i postepeno rasla. Taj rast je bio kontinuiran i stalno su se pojavljivali u sustavima promatranja, prije svega u vanjskima kao što su Gault&Millauu za austrijsko i njemačko područje, a zatim ih je primijetio i Jeunes Restaurateurs d'Europe, gdje su visoko kotirali. Nakon toga su ih prepoznali i domaći, hvala bogu. I na kraju, ovo priznanje ovisi i o sustavu Michelin, da su se oni usudili doći ovdje, da su promatrali.

Neki koji bi ušli na njihov popis to su i odbili jer je to velika obveza, a ispadanje s liste jednom kad ste gore je velika sramota. Njihovu preporuku možda i nije toliko teško dostići, ali ju je jako teško održavati. No, eto. Nakon godina i godina izuzetnog rada, sad je došlo vrijeme da se adekvatno nagradi izvrsnost", kazao je Škaberna za Index.

Michelin ocjenjuje restorane već dulje od 100 godina, pa su tako svoj prvi vodič izdali davne 1900. godine. 26 godina nakon toga počeli su slati anonimne ocjenjivače po restoranima koji ih recenziraju. Poznato je da Michelinovi recenzenti ne ocjenjuju uređenje restorana ili kvalitetu usluge nego samo kvalitetu hrane, kulinarsku tehniku te konzistentnost hrane u pojedinom restoranu. U početku je Michelin restoranima koji su to zaslužili dodjeljivao samo jednu zvjezdicu, a s vremenom su ih odlučili uvesti još dvije.


Ministar turizma: Jasan signal da Hrvatska ima sjajnu gastronomiju

O dodjeli Michelinove zvjezdice rovinjskom restoranu Monte oglasio se i hrvatski ministar turizma Gari Capelli:

"Ponosni smo što je Michelin ocijenio da su naši restorani vrijedni preporuke, a posebno je zadovoljstvo što je jedan naš restoran dobio zvjezdicu, što je najveće priznanje našoj gastronomskoj sceni, ali i turizmu općenito", rekao je ministar za HRT.

"Dodjela ovakvog priznanja bit će velik poticaj svima ostalima u turističkom sektoru, posebice ugostiteljima jer je to najbolji put ka međunarodnoj afirmaciji hrvatske gourmet scene. Prednost gastroponude Hrvatske svakako je dobavljivost svježih namirnica tijekom cijele godine te mogućnost kreiranja atraktivnih menija, ali moramo biti svjesni da je u cijelom tom procesu nužna edukacija i ulaganje u ljude, povezivanje s kvalitetnim proizvođačima namirnica te stjecanje međunarodnog iskustva chefova", dodao je Capelli.

Puni popis restorana koji su dobili Michelinovu preporuku:

Dubrovnik: Nautika, 360, Vapor, Stara Loza, Pantarul, Proto, Azur, Dubrovnik, Kopun i Bistro Tavulin

Zagreb: Apetit City, Gallo, Le Bistro Esplanade, Zinfandel’s, Takenoko, Mano, Dubravkin put, Boban, Fajn, Mundoaka, Bistro Apetit i Agava.

Istra: 
Pergola, San Rocco, Marina, Damir & Ornella, Sv. Nikola, Wine Vault – Monte Mulini, Batelina, Zigante, Alla Beccaccia, Konoba Morgan, Konoba Čok i Meneghetti.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE