Kako napraviti najbolji domaći ajvar

Foto: Instagram

KRAJ ljeta početak je za spremanje zimnice, a ona je bez ajvara mnogima nezamisliva. Ajvar se priprema u brojnim varijantama, a mi vam donosimo tradicionalni domaći recept.

Upravo zbog varijacija u pripremi, omjeri namirnica nisu strogo zacrtani, a po osobnom ukusu moguće je odrediti slanost, ljutinu odnosno slatkoću, kao i gustoću ajvara. Postoje recepti u koje se kao "tajni sastojak" stavlja šećer, no mi donosimo prokušani domaći recept bez velikih eksperimenata.

Imajte na umu kako je ajvar najbolje pohraniti u sterilizirane staklenke, a idealno ga je držati na hladnom i tamnom mjestu. Evo i recepta.

Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara)

- 10 kg crvene rog paprike

- 3 kg patlidžana

- nekoliko ljutih feferona (po ukusu)

- 2-3 žlice alkoholnog octa

- 2 glavice češnjaka

- litra suncokretova ulja 

- sol po ukusu (najbolji način je postepeno dodavanje uz degustaciju)

Priprema

Paprike operite i dobro osušite. Pecite ih u pećnici na 225 stupnjeva (ili na roštilju) dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. 

Izvadite ih iz pećnice (ili s roštilja) i pokrijte suhom krpom kako bi se kasnije lakše odvajala kožica. Otkrivene ih ostavite dok se ne ohlade, a pola sata trebalo bi biti sasvim dovoljno. Potom ih ogulite i očistite od sjemenki odnosno peteljki.

U međuvremenu na istoj temperaturi pecite patlidžane, a ovisno o njihovoj veličini treba im otprilike 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu i s paprikom sameljite (pomoću stroja za mljevenje mesa, u blenderu, mužaru ili ručno)

U velikoj posudi zagrijte litru ulja, unutra dodajte smjesu paprike i patlidžana te sve zajedno kuhajte na umjerenoj vatri dva do tri sata uz stalno miješanje, dok ajvar ne dobi gustoću kakvu želite. Jednom kad zagusti vama po volji, dodajte začine po želji pri čemu je probavanje najbolja metoda. 

Pročitajte više