Što znači kad nam padne šećer?

Foto: 123rf

NISKA razina šećera u krvi, također poznata kao hipoglikemija, pojam je o kojem se vrlo često govori, međutim velik broj ljudi ne zna o čemu je zapravo riječ.

Jednostavno rečeno, hipoglikemija predstavlja razinu šećera u krvi koja je, prema National Institutes of Health, ispod normalne razine.

Šećer u krvi energija je za tijelo. Karen Ansel, koautorica The Calendar Diet: A Month by Month Guide to Losing Weight While Living Your Life, kaže da je ljudima potrebna glukoza kao izvor energije te da je za odvijanje svih funkcija u organizmu potreban kontinuiran dotok. 

S obzirom na to da se glukoza pribavlja putem hrane, ne čudi činjenica da se ljudi žale na nisku razinu šećera u krvi nakon što dugo vremena nisu jeli.



Također, kako napominje Karen, kod zdravih ljudi i određeni lijekovi te alkoholna pića mogu biti krivci za nisku razinu šećera u krvi.
 
Takvi pojedinci mogu osjećati simptome poput razdražljivosti, tjeskobe, slaboće, pojačanog znojenja te zbunjenosti i dekoncentriranosti. 
 
Za pojavu i znatno značajnijih komplikacija veću mogućnost imaju osobe koje boluju od dijabetesa i hepatitisa. 
 
Iako neki ljudi imaju tendenciju održavanja razine šećera u krvi vrlo niskom, vrlo rijetko se događa da je kod zdravih pojedinaca razina šećera u krvi manja od 70 miligrama po decilitru. 
 
Kako biste spriječili pojavu hipoglikemije, nastojte konzumirati adekvatne količine svih potrebnih nutrijenata vašem organizmu.



Ako osjetite simptome koji su povezani s niskom raznim šećera u krvi, posegnite za namirnicama koje su bogate ugljikohidratima.

Zaslađeni sokovi najbolje su rješenje u trenucima kada je stanje alarmantno, međutim za dugotrajnije održavanje adekvatne razine šećera u krvi nastojte konzumirati voće te namirnice bogate proteinima i zdravim mastima, poput maslaca od kikirikija.

Dakle, ako osjećate simptome koji se vežu uz nisku razinu šećera u krvi, nastojte korigirati vaše prehrambene navike.

Neka vaši obroci budu adekvatno nutritivno izbalansirani, a nastojte ih konzumirati u što kraćim vremenskim razmacima. 

Pročitajte više