Zašto je seks nakon poroda često bolan?

Foto: 123rf
 
OPORAVAK nakon poroda vrlo je individualan. Razlikuje se od žene do žene i vrlo je subjektivna procjena kada ćete opet biti spremni na seks. Kada konačno dođe trenutak kada beba spava, a vi mislite da ste se oporavili od poroda, prvi seks bi vas mogao razočarati. Nerijetko je bolan i ne baš pretjerano ugodan. 
 
Trudnoća i porod su mnogo toga u vašem tijelu promijenili, stoga ne čudi podatak da većina žena osjeća nelagodu tijekom prvog odnosa nakon poroda. Većina parova vraća se svom seksualnom životu između 4. tjedna i 6. mjeseca nakon poroda. Liječnici savjetuju pauzu od najmanje 6 tjedana kako bi ženski spolni organi oporavili.
 
• Najčešći razlog odgađanja seksa je vezan uz sam izgled. Novopečene majke često osjećaju tjeskobu zbog trbuha, strija  i viška kilograma, pa se ne sjećaju ugodno u vlastitoj koži i nisu pretjerano raspoložene za seks.
 
• Drugi razlog je fasciniranost djetetom. Sada kada je prinova stigla u obitelj ne možete pogled skinuti s nje i teško se fokusirati na bilo što drugo.
 
• Erogene zone kao da su nestale, žene neko vrijeme nakon poroda ne mogu gledati svoju vaginu i grudi koje hrane njihovo dijete kao nešto seksualno. I to je sasvim normalno. S vremenom će se ovaj stav promijeniti.
 
Što može biti uzrok bolnog seksa?
 
Razlog ne mora biti nužno povezan s trudnoćom. Ako bol osjećate samo tijekom penetracije, moguće je da su vaginalni mišići još uvijek malo istegnuti od poroda, pa to uzrokuje bol.
 
S vremenom se bol smanjuje kako se organizam oporavlja. Pokušajte s korištenjem lubrikanta na bazi vode jer jedan od uzroka boli može biti i prekomjerna suhoća vaginalnog područja zbog toga što razina estrogena još uvijek nije u razini prije trudnoće.
 
Ako je bol snažna i ne smanjuje se ni tijekom 4 do 5 mjeseci nakon poroda, svakako je potrebno razgovarati s liječnikom. 
 
Žene bjesne zbog muževog šava koji su zaradile na porodu
 
Uzrok boli može biti i to što se tkiva i mišići još uvijek nisu smirili, već su natečeni od poroda i trudnoće. Osobito se pritom misli na mišiće koji su cijelo vrijeme trudnoće pridržavali maternicu . 
 
U ekstremnim slučajevima snažne boli koja se ne smanjuje savjetuje se izvođenje korektivnog zahvata kako bi se uklonila bol i vratio izgubljeni tonus mišića zbog trudnoće i poroda. No, to se najčešće izvodi kada žena ne može kontrolirati mjehur i ne primjećuje se napredak tijekom nekoliko mjeseci.
 
No, mnoge žene istovremeno svjedoče kako ih je eksperimentiranje tijekom oporavka od poroda naučilo kako da budu otvorenije i još intimnije s partnerom.
 
Kako vratiti vaginalne mišiće u prijašnje stanje
 
Pokušajte nositi steznik kako bi olakšao i ubrzao oporavak mišića jer će pomoći pridržavati trbuh, ali i držati "sve na svom mjestu".
 
Ne pretjerujte s fizičkim naprezanjem. Izbjegavajte vježbanje dok vam liječnik to ne dopusti, ovisno o brzini oporavka.
 
Redovito izvodite Kegelove vježbe jer dokazano ubrzavaju oporavak.

Pročitajte više