Rađaju li se bebe kao škrtice?

Foto: WeHeartIt

VEĆ SMO pisali o tome kako se boriti s dječjom pobunom pri dijeljenju igračaka s drugom djecom, no mnogi roditelji se zapitaju rade li nešto pogrešno u odgoju ili je dijete jednostavno takvo.

Istraživače na Stanfordu mučilo je isto pitanje, rađaju li se djeca kao škrtice?

U istraživanju su proučavali djecu od jedne i dvije godine. Djeca su se trebala dodavati loptom i razgovarati nekoliko minuta. Potom je istraživač ispustio predmet kako bi vidio hoće li mu djeca pomoći.

Drugi dio istraživanja bio je sačinjen od odvojene igre djece, svakog djeteta sa svojom loptom, ali su pokušali poticati komunikaciju dva djeteta. Istraživač je tada opet ispustio predmet sa stola da vidi hoće li djeca priskočiti u pomoć.

Dokazano je kako djeca koja su se zajedno igrala loptom imaju tri puta veću vjerojatnost da pomognu istraživaču da podigne predmet koji mu je ispao.

Time je dokazano kako nesebično ponašanje zapravo dolazi kao rezultat uzajamnih odnosa, čak i onih koji traju vrlo kratko. Djeca stoga moraju imati oslonac u odgoju i druženju s drugom djecom kako bi razvili osjećaj nesebičnosti.

 

Pročitajte više