Istražni zatvor za 8 švercera auta od kojih je kupovao i Dalić. Pogledajte aute

Screenshot, foto: MUP

SUDAC istrage Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za osam članova skupine koja je pod istragom zbog sumnje da je ilegalnim uvozom skupocjenih automobila za biranu klijentelu i utajom poreza oštetila državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna.

Na meti USKOK-a i policije našlo se 11 osoba i tri tvrtke, dok je USKOK zatražio pritvor za osmero uhićenih koje tereti zbog zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i poticanja ili pomaganja u tim nedjelima.

Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. Objavljena je i spektakularna akcija uhićenja. 

USKOK sumnja na to da je Bašić od siječnja 2018. do 16. svibnja 2019. u Hrvatskoj i Njemačkoj povezao ostale okrivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.

Prema neslužbenim informacijama, automobile su prodavali i nogometnoj eliti, a aute su od njih među ostalima kupili, kako je javio Telegram, i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i trener Dinama Nenad Bjelica. Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih. Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.

Automobile su šverceri kupovali u Njemačkoj, a potom su pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, neistinito prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.

Policija je objavila i fotografije luksuznih automobila koji su pronađeni prilikom akcije. 

Kako su operirali

Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su navodno izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su neosnovano prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile nestajuća trgovačka društva.

Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku krajnji su kupci dogovarali s prvookrivljenim Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.

Na taj su način pri uvozu najmanje 35 rabljenih automobila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje s osnove PDV-a oštetili državni proračun za najmanje 3,1 milijun kuna. Pritom je XII. okrivljena tvrtka utajila više od 1,1 milijun kuna PDV-a, a XIII. okrivljeno trgovačko društvo oko 1,85 milijuna kuna. Još 144 tisuće kuna prema tvrdnjama tužiteljstva utajila je XIV. okrivljena tvrtka.

Pročitajte više