Kod Kolinde u gostima bio šef europskih pučana, ovog tjedna mu završava mandat

Foto: EPA

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas u Zagrebu, gdje se sljedeća dva dana održava kongres EPP-a, predsjednika tog stranačkog bloka Josepha Daula, kojeg je upoznala s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćeno je iz njezina ureda.

"Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Isto tako, razgovaralo se o izazovima koji stoje pred Europskom unijom te stanju u hrvatskom i europskom susjedstvu odnosno u jugoistočnoj Europi", kaže se u priopćenju.

Jedan kandidat za novog predsjednika EPP-a

Kolinda je istaknula važnost tema o kojima će se raspravljati na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu, gdje će se među ostalim izabrati novo vodstvo i razgovarati o daljnjoj konsolidaciji i proširenju Europske unije, klimatskim promjenama i mladima.

Na kongresu sutra i preksutra u Zagrebu birat će se novi predsjednik EPP-a, koji će zamijeniti Daula koji je vodio EPP od kraja 2013. godine. Jedini kandidat za to mjesto je dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

EPP je osnovan 1976. okupljanjem demokršćanskih, konzervativnih i drugih stranaka desnoga centra. 

S osvojena 182 od 751 mandata najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Pročitajte više