Krešimir Sever ponovno izabran za predsjednika Nezavisnog hrvatskog sindikata

Foto:Pixsell/Luka Stanzl

ZASTUPNICI sindikata udruženih u Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) danas su ponovno za predsjednika na četverogodišnji mandat izabrali Krešimira Severa.

Na 6. redovitom saboru u Zagrebu, među ostalim, provedeni su izbori za tijela NHS-a. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Krešimir Sever pozvao je na zbijanje i čvršće povezivanje hrvatskih sindikata kako bi mogli primjereno odgovoriti na izazove koje će donijeti daljnja liberalizacija radnog zakonodavstva.

Daljnja liberalizacija Zakona o radu

"Moramo prepoznati svoju ulogu za nadolazeće vrijeme i jačati sustave kolektivnog pregovaranja i zaštite na radu jer nas očekuje daljnja liberalizacija Zakona o radu. Također, trebamo objasniti poslodavcima i vlastima da socijalni dijalog ne znači da oni govore, a mi slušamo, nego je to obostrana komunikacija", poručio je Sever.

Ustvrdio je kako će radnici sve više trebati sindikate jer će biti sve izoliraniji i usamljeniji i time pogodni da se preko njihovih leđa bogate oni koji su i do sada dobro živjeli od njihova rada.

Prema njegovu sudu, sindikati izvan sindikalnih središnjica, koji k tome nisu reprezentativni, teško će moći opstati ako se uskoro ne udruže. Ocijenio je da je upravo zajedništvo sindikata pridonijelo uspjehu inicijative 67 je previše i na tom primjeru treba učiti kad je riječ o nacionalnom zakonodavstvu i propisima te kolektivnim pregovorima na svim razinama.

Pročitajte više