Kaos u BiH, političar kaže da je na internetu saznao da će postati šef vlade

Screenshot: YouTube

ČLANOVI Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovali su Zorana Tegeltija kandidatom za predsjedatelja Vijeća ministara BiH čime je otvoren put konačnom rješenju krize vlasti u toj zemlji koja traje još od izbora u listopadu 2018. godine. Tu funkciju je najlakše usporediti s premijerskom.

Na sjednici Predsjedništva BiH održanoj iza zatvorenih vrata za mandatara je imenovan Zoran Tegeltija (58), nekadašnji ministar financija u vlasti Republike Srpske i ujedno dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik.

Tegeltijino ime nije iznenađenje jer je njega Dodik nominirao za kandidata odmah nakon prošlogodišnjih izbora sukladno načelu etničke rotacije na čelnim dužnostima u tijelima državne vlasti po kojemu je red da u ovom mandatu do 2022. godine Vijeće ministara vodi osoba srpske nacionalnosti.

Mora dobiti potvrdu u parlamentu

Tegeltija sada mora dobiti potvrdu u Zastupničkom domu parlamenta BiH, što neće biti problem jer su Dodikov SNSD te HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) ranije načelno dogovorile koaliranje pri uspostavi izvršne vlasti, a za to imaju osiguranu natpolovičnu većinu u oba doma državnog parlamenta.

Tegeltija je postao mandatar za sastav Vijeća ministara neposredno pošto su veleposlanici Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Europske unije o problemu uspostave vlasti uoči sjednice Predsjedništva BiH iza zatvorenih vrata razgovarali s članovima državnog vrha BiH.

Glavni razlog odgađanja duljeg od godinu dana bio je prijepor između stranaka SNSD i SDA o tome hoće li nova izvršna vlast jasno preuzeti obvezu provedbu koraka koji bi BiH približili članstvu u NATO-u.

Lokalni mediji navode da je spor "riješen" tako što je dogovoreno da će Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), a što ga NATO traži kako bi aktivirao Akcijski plan za članstvo za BiH (MAP), ipak biti poslan u Bruxelles, no to neće učiniti Vijeće ministara nego bosanskohercegovačka misija pri sjedištu Alijanse.

On kaže da je sve doznao na internetu

Samog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara vijest iz Sarajeva o njegovom imenovanju zatekla je, kako tvrdi, potpuno nespremnog.

"Ništa još ne znam, čitam na portalima kao i vi. Ako se ova vijest potvrdi, sutra ćemo razgovarati o programu i svemu ostalom", odgovorio je Tegeltija na novinarske pozive nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Tegeltija bi tako nakon gotovo pet godina trebao naslijediti Denisa Zvizdića na mjestu predsjedatelja Vijeća ministara, no za to mu je nužna potvrda u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Tegeltija je u dosadašnjoj karijeri slovio za aparatčika koji svoju karijeru duguje isključivo potpunoj odanosti Dodiku, u čijoj je stranci od njezinog osnutka 1998. godine.

Tegeltija (58) je rođen u Mrkonjić-Gradu, u Sarajevu je završio Ekonomski fakultet, a doktorirao je 2008. godine.

Posljednja istaknuta dužnost bila mu je ona ministra financija u vladi Republike Srpske.

 

Pročitajte više