Sinčić najavio tužbu protiv Debeljaka: "Nemojte svaljivati krivnju na druge"

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

PREDSJEDNIK Živog zida Ivan Vilibor Sinčić najavio je u utorak podizanje privatne tužbe protiv Uprave Brodosplita i vlasnika Tomislava Debeljaka zbog optužbi po kojima je Živi zid odgovoran za kašnjenje plaća radnicima i loše poslovanje u toj kompaniji.

Vilibor Sinčić rekao je na konferenciji za novinare da su radnici Brodosplita ogorčeni pismima u kojima Brodosplit svaljuje krivnju na Živi zid, ali da su prozreli takvu vrstu pritiska.

Upravi Brodosplita poručio je da krivnju za kašnjenje projekata ne svaljuje na druge, nego da se zapita gdje su završile milijarde kuna za projekte.

Prozvao Tomislava Debeljaka

Naveo je pritom da je Debeljak dobio milijardu kuna državnog novca, a nije napravio tridesetak brodova iz vremena tzv. restrukturiranja od 2013. do 2018., te da je dobio brojne kredite za izgradnju brodova koji ili nisu napravljeni ili su napravljeni nekvalitetno.

Naveo je također kako je nevjerojatno da tvrtka koja za sebe tvrdi da je najbolja na svijetu, da ima najveći jedrenjak i da štiti Veneciju od poplava nije u stanju platiti komunalnu naknadu, struju ni porez, dodajući da je ukupni dug Brodosplit grupe krajem rujna iznosio 17,6 milijuna kuna.

"Žao nam je što je Brodosplit došao u ovo stanje u koje je došao, a došao je zahvaljujući Debeljaku i njegovoj upravi koji su dobili tu legendarnu staru hrvatsku brodograđevnu industriju budzašto", rekao je Sinčić.

To im je, smatra Vilibor Sinčić, omogućila politika, odnosno tadašnji ministar gospodarstva u Milanovićevoj vladi Ivan Vrdoljak, a sve je pripremio Radimir Čačić, dok su svi drugi ministri to tolerirali.

Gdje je novac?

Vilibor Sinčić tvrdi također da je polarni kruzer 487 u papirima prijavljen na 105 milijuna eura iako brod takve složenosti i nosivosti realno vrijedi od 60 do 70 milijuna eura. Ustvrdio je da je HBOR za taj projekt nezakonito dao već nekoliko tranši jer nije obavio nadzor.

"Kad gradite bilo što i kreditirate, naravno da želite vidjeti je li taj novac doista utrošen na to što ste platili", zaključio je Vilibor Sinčić, upitavši gdje je novac ako ga nema za plaće i struju.

 

Pročitajte više