Divjak ne želi raditi svoj posao, ali želi ostati ministrica

Foto: Index/Igor Soban/Pixsell

NETKO naivan je mogao pomisliti da je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak današnju konferenciju za medije sazvala kako bi na njoj obznanila svoju neopozivu ostavku.

Resor joj je u kaosu: dugo pripremana reforma školstva je mrtvorođena, prosvjetari se nalaze u višetjednom štrajku koji se jučer pretvorio u svakodnevni štrajk svih škola u Hrvatskoj, a premijer Andrej Plenković se duri, čini se, i na svoju ministricu i na štrajkače te se odbija baviti glavnom političkom temom u državi. 

Točno u 15 sati ministrica obrazovanja je izašla pred novinare i plačnim glasom objavila: "Ja više ne mogu sudjelovati u tome." Dakle, konačno očekivana ostavka.

Ministrica koja se ne želi miješati u svoj posao

Ali ne! Nakon što je dala naslutiti da odlazi iz vlade ministrica Divjak je izvela nesvakidašnji manevar. Ostaje ministrica, ali se neće petljati u svoj posao, nego poziva štrajkaše i Plenkovića da se mimo nje konačno dogovore. Da nastave dijalog, kako je rekla, iako između štrajkaša i uvrijeđenog premijera ionako nije bilo nikakvog dijaloga. Jer se premijer ne želi baviti svojim poslom, nego je svu energiju usmjerio na to da kao predsjednik HDZ-a u Zagrebu ugosti frendove iz Europske pučke stranke. Donald Tusk mu je važniji od najvažnije teme u državi - činjenice da se više ni u jednoj školi u državi ne održava nastava.

Takvom je premijeru i dalje aktualna ministrica obrazovanja izručila probleme u sektoru obrazovanja jer njoj se više ne da. U trenutku u kojem je "na kocki budućnost učenika", kako je danas rekla Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak se ne bi htjela miješati.

Divjak tvrdi da je reforma obrazovanja zaživjela dok ta ista reforma umire pred očima javnosti

Pritom će i dalje primati punu plaću za svoj posao, u kojem više ne želi sudjelovati. I pohvalit će se da je "reforma zaživjela u svim školama", iako joj je reforma izdahnula pred očima. Takve vratolomije doista može smisliti jedino HNS, čija je Divjak nestranačka ministrica. Podsjetimo, to je stranka koja je uskočila u "Titanic vladu" Andreja Plenkovića  (kako ju je šef HNS-a Ivan Vrdoljak nazivao prije nego što se slizao s HDZ-om) i to s objašnjenjem da to čini kako bi provela reformu obrazovanja. Istu onu reformu koja se sada raspada pred očima javnosti.

Teško je uopće pojmiti pilatovsko pranje ruku od očite vlastite odgovornosti koje izvodi ministrica Divjak. To je kao da ministar obrane usred rata objavi da ga ništa od toga ne zanima i da on više ne može "sudjelovati u tome". Ili kao da traumatolog kaže da se on ne bi petljao u prljavi sukob kosti i betona o koji se razbijaju. Ili, da parafraziramo poznatu narodnu: ministrovala bi, ali da… Znate već kako dalje ide.

Umjesto da zasuče rukave, Divjak je odlučila da uopće ne želi prljati ruke

Umjesto da se potrudi prikazati kao ministrica koja drži konce u svojim rukama, Divjak je danas odlučila javnosti objaviti da su njene ruke prefine za takvo što. Zato će ministrica, ponosno je najavila, sutra sazvati kružok pravobraniteljice za djecu i štrajkaša da rasprave apstraktnu temu prava djece na obrazovanje, umjesto da zasuče rukave i pokuša odčepiti svoj raspadajući resor iz kojega se po cijeloj javnosti izlijeva kanalizacija suludo posloženih koeficijenata u javnom sektoru te još mnogo toga.

Ako to nije u stanju, a priznala je da nije, onda bi trebala otići. I tako barem donekle raščistiti situaciju, koju je svojom presicom zapravo dodatno zakomplicirala, istovarivši akutne probleme u krilo Plenkoviću. Istom onom koji se odbija sastati sa štrajkačima i pregovarati. I njemu je ispod časti da radi svoj posao. Sve neka tankoćutna gospoda i gospođe u toj vladi, izgleda.

Ovako izgleda Plenkovićeva stabilnost

Sve u svemu, totalni kaos. Drugim riječima, Plenkovićeva verzija stabilnosti.

Ako ne želimo i dalje biti naivni pa od ministara i premijera očekivati logične i poštene poteze, onda nam mora biti jasno da sigurno može gore i od ovoga.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više