Trump tražio da Turci odustanu od kupnje moćnih ruskih raketa, ignorirali su ga

Screenshot: YouTube

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da je američkom predsjedniku Donadu Trumpu za vrijeme razgovora u Washingtonu prošli tjedan rekao da Turska neće odustati od ruskih sustava protuzračne obrane S-400 nabavljenih ove godine, unatoč prosvjedima njezinih NATO saveznika. 

Ankara i Washington bili su u zavadi zbog turske kupnje S-400, za koje je Washington rekao da nisu kompatibilni s obranom NATO-a te da predstavljaju prijetnju njegovim borbenim zrakoplovima F-36.

Kao odgovor, SAD je suspendirao Tursku iz programa za zrakoplove, gdje je bila kupac i proizvođač, te upozorio na moguće sankcije zbog dogovora.

Prošli tjedan Erdogan i Trump sastali su se u Bijeloj kući da prevladaju sve veće razlike u mnogim pitanjima, u rasponu od S-400 do sirijske politike.

Trump ga pozvao da odustane od kupnje

Za vrijeme razgovora Trump je pozvao Erdogana da odustane od sustava S-400 te umjesto njih nabavi američke sustave Patriot.

Erdogan je u utorak kazao da je za vrijeme njihova razgovora Trumpu rekao da neće odbaciti sustave S-400.

"Slažemo se da ćemo tražiti rješenja u pitanju S-400. Objasnio sam još jednom Trumpu kako smo došli do toga da kupimo sustave S-400", rekao je Erdogan stranačkim članovima u parlamentu.

"Rekao sam mu da ne možemo odustati od S-400 te da se Turska neće predomisliti", rekao je.

Također je ponovio upozorenje da će Turska borbene zrakoplove tražiti drugdje ako Washington nastavi blokirati planiranu kupnju F-35.

"Potraje li trenutno beskompromisno stajalište o F-35, reći ćemo mu (Trumpu) da će Turska tražiti alternative da ispuni svoje srednjoročne potrebe", rekao je Erdogan.

Pročitajte više