Gdje je nestala žena koja bi mogla otkriti istinu o milijarderu pedofilu?

Foto: Wikipedia/EPA

GDJE je Ghislaine Maxwell, britanska jet-setterica koju se povezuje s gnjusnim zločinima nedavno preminulog milijardera pedofila Jeffreyja Epsteina?

Na to pitanje izgleda nema odgovora. 57-godišnja kći pokojnog medijskog mogula Roberta Maxwella bila je u vezi s Epsteinom devedesetih godina, a po svemu sudeći ostali su bliski sve do njegove smrti u zatvoru u kolovozu ove godine.

Podsjetimo, iako je mrtvozornica u New Yorku, gdje je Epstein bio zatvoren, službeno utvrdila da se Epstein ubio vješanjem u svojoj ćeliji, njegova smrt postala je tema viralne teorije zavjere prema kojoj su ga zapravo dali ubiti moćnici koji su sudjelovali u njegovim seksualnim zločinima.

Žrtve kažu da je Ghislaine Maxwell bila Epsteinova madam

Što se tiče Maxwell, Epsteinove žrtve optužuju je da je bila njegova svodnica ili madam, odnosno da je milijarderu pedofilu nalazila maloljetne žrtve, pri čemu ih je često na prevaru vrbovala kao maserke, nakon čega bi ih Epstein navodno silovao, ali i držao kao seksualne robinje i "prosljeđivao" svojim bogatim i moćnim prijateljima i poslovnim partnerima.

Stoga bi upravo ona mogla biti ključna osoba za istragu koja bi utvrdila istinu o razmjerima Epsteinovog lanca za trgovinu maloljetnim djevojkama i djevojčicama za seks i o tome tko se sve koristio njegovim "uslugama". 

No prema medijskim izvještajima i izjavama odvjetnika Epsteinovih žrtava, Maxwell je praktički nestala još nakon Epsteinovog uhićenja u srpnju ove godine. 

Kako pišu američke novine Mercury News, ako je FBI, koji provodi daljnju istragu, u međuvremenu i pronašao Maxwell, nije o tome ništa priopćio javnosti. 

Britanski princ Andrew upoznao Epsteina preko Maxwell

Posebno je zanimljivo i da je britanski princ Andrew, koji se intenzivno družio s Epsteinom i Maxwell, u nedavnom intervjuu za BBC rekao da je s Maxwell posljednji put razgovarao "na proljeće". Otkrio je i da se s Epsteinom počeo družiti upravo preko zajedničke prijateljice Maxwell.

Princ Andrews je u tom intervjuu kategorički poricao da je imao spolne odnose s Virginijom Giuffre Roberts, koja tvrdi da je bila Epsteinova maloljetna "seksualna robinja" te da su je Epstein i Maxwell fizički i seksualno zlostavljali. No Giuffre je u iskazu prilikom podnošenja tužbe izjavila i da je princ Andrew spavao s njom tri puta, od čega jednom sam u Maxwellinoj vili u Londonu, a dvaput s Epsteinom i drugim djevojkama na njegovom "otoku orgija" u Londonu. 

Intervju su novinari, PR eksperti i bivši glasnogovornici Buckinghamske palače opisali kao katastrofalan za reputaciju princa i britanske kraljevske obitelji u cjelini, uspoređujući ga s "automobilskom nesrećom" i "nuklearnom eksplozijom". Među brojnim izrazito sumnjivim izjavama koje je dao, poput one da ne zna odakle fotografija na kojoj se grli s Giuffre dok Maxwell stoji iza njih, princ Andrew je rekao da u tom posljednjem razgovoru on i Maxwell nisu razgovarali o Epsteinu.

Hoće li postati svjedokinja, optuženica ili ni jedno ni drugo?

Protiv Maxwell nikad nije podignuta optužnica za kazneno djelo, kao ni protiv princa Andrewa ili ikoga od drugih Epsteinovih bogatih i moćnih prijatelja koji se spominju u ovom kontekstu. Ali ako je Andrew s njom kontaktirao ili se susreo još ove godine, upravo bi on mogao dati istražiteljima informacije o tome kako doći do nje. 

Kako piše The Guardian, Maxwell je posljednji put u javnosti viđena u fast foodu u Los Angelesu. Princ Andrew je pak rekao da je na proljeće bila u Londonu. 

"S obzirom na središnju ulogu Maxwell u Epsteinovom predmetu, ono što gospođa Maxwell ima za reći kao svjedokinja o umiješanosti princa Andrewa itekako će utjecati na mišljenje mnogih drugih, iz policije i ostalih", komentirao je Mitchell Garabedian, američki odvjetnik koji je razotkrio veliku aferu katoličkih svećenika pedofila u Bostonu. 

Drugi odvjetnik, Paul Schechtman, ocijenio je kako "sve upućuje na to da je (Maxwell) ozbiljna meta istrage južnog okruga New Yorka, ali zbog različitih razloga, mislim da on (princ Andrew) nije". 

U međuvremenu, još jedna žrtva Jeffreyja Epsteina, Maria Farmer, u intervjuu za CBS je rekla da ju je Epstein silovao još 1996., 10 godina prije nego što je prvi put uhićen i optužen, a da joj je Maxwell nakon toga prijetila. 

A u javnost je istupila i još jedna žrtva Epsteina koja je, na press konferenciji s odvjetnicom Glorijom Allred, objavila da je podnijela tužbu protiv Epsteinovog imanja jer ju je pokojni Epstein silovao kad je imala samo 15 godina. Djevojka, poznata samo kao "Jane Doe", što je ime za anonimne podnositeljice tužbe, danas ima 31 godinu. I ona je pozvala princa Andrewa da američkim istražiteljima da iskaz pod zakletvom.

Pročitajte više