ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Index dobio mail poslan učiteljima. Štrajkat će se sve do ispunjenja zahtjeva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ZAVRŠILA je zajednička sjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na kojoj su sindikati donijeli odluku o štrajku u svim županijama od sutra pa sve do ispunjenja zahtjeva.

Index je na uvid dobio mail koji je poslan svim sindikalnim povjerenicima ovih sindikata diljem Hrvatske. U mailu stoje upute za sindikalne povjerenike da sutra ujutro najave štrajk za srijedu te da u nastavku napišu da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

U uputi također stoji kako sindikalni povjerenici u svojim školama na plakat moraju dopisati da se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva te će se sutra diljem zemlje održati hitni sastanci sindikalnih podružnica.

Uz konkretnih uputa, učiteljima je poslana i poruka predsjednika nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalinca koja je objavljena na društvenim mrežama. On je učiteljima poručio kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

"Središnji odbor našeg Sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj su zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog do ispunjenja zahtjeva.

Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene", istaknuo je Mihalinec u pismu koje je objavljeno na društvenim mrežama.

"Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja", dodao je te najavio aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu te skorašnji prosvjed na jednom od zagrebačkih glavih trgova.

U utorak objava rezultata referenduma

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti i rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Po podacima koje su predstavili prošloga tjedna, vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Sutra za 10 sati zakazana je redovna konferencija za novinare na kojoj bi sindikati trebali pojasniti daljnju taktiku i objaviti rezultate referenduma.

Podsjetimo, sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Štrajk traje više od mjesec dana, učenici dosad izgubili šest do sedam dana nastave

Vladina posljednja ponuda bila je povećanje osnovice za 6,12 posto u sljedećoj godini, izrada analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Štrajk u školama počeo je prije mjesec dana, a kako je riječ o cirkularnom štrajku u kojem svakog dana štrajkaju druge županije, učenici su dosad izgubili šest do sedam dana nastave. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Indexu je nedavno potvrdilo kako postoji realna šansa za produljenje školske godine, a samim time će se morati odgoditi i matura.

Pročitajte više