Najavljen totalni štrajk i veliki prosvjed. Reakcije: "Učitelji neće izdržati"

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

SINDIKATI od sutra kreću u frontalni štrajk. Štrajkat će sve škole, svaki dan, sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Informacija je to koja se proširila učiteljskim krugovima, a tijekom večeri su je potvrdili sindikati. Oni su poslali pismo učiteljima u kojem je navedeno da su Središnji odbor sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na današnjoj zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva. U pismu koje potpisuje šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama stoji da borba za dostojanstvo nema cijene. 

"Izuzetno je važno snažno odgovoriti vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene. Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljiva rješenja", napisao je u pismu Mihalinec te dodao da sindikati planiraju aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu i da će uskoro organizirati prosvjed u Zagrebu na jednom od gradskih trgova.

Na Facebooku su sindikati najavili da će organizirati razne oblike "industrijskih akcija tijekom ovog tjedna", a među njima i veliki prosvjed 25. studenog u Zagrebu. 

"Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor NSZSSH su na današnjoj, zajedničkoj, sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenoga 2019. do ispunjenja zahtjeva. Paralelno s njim, krenula je organizacija različitih oblika industrijskih akcija tijekom ovoga tjedna te velikog prosvjeda 25. studenoga 2019. u Zagrebu, a o točnom mjestu i vremenu obavijestit ćemo vas po dobivanju potrebnih dozvola. Idemo dalje!!!", poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja. 

Pristižu prve reakcije na odluku sindikata da krenu sa štrajkom u svim školama sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Učitelji to neće izdržati"

Romana Šimunić-Cvrtila, ravnateljica OŠ Jabukovac iz Zagreba, za Dnevnik.hr je rekla kako misli da ovakav štrajk učitelji neće izdržati ako im vlada, kako je najavila, štrajk više ne bude plaćala.

"Ja mislim da to na kraju učitelji i neće izdržati ako se to više neće plaćati", rekla je. 

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata učitelja, poručuje: "Ovaj štrajk će trajati toliko dugo dok se ne ispune naši zahtjevi." Na pitanje imaju li novca da plaćaju učitelje dok štrajk traje, kaže: "Nama mogu uzeti sve, ali ne i naše dostojanstvo."

Dubravki Salopek Weber nakon gotovo 3 desetljeća u školi smeta način na koji vlada rješava probleme. "Prije nekoliko tjedana, kad smo tražili 6 posto, premijer je rekao da nema novca za nas 60 tisuća, a sada ima novca za 260 tisuća svih zaposlenih."

Sadašnji štrajk ne predstavlja veći problem, smatraju ravnatelji, ali opći štrajk druga je priča. "Mislim da će biti bolje produžiti školsku godinu i odraditi još par dana, i nadoknadit ćemo sedam dana. Ako sve ne završi, onda se traže drugi načini", kaže Šimunić-Cvrtila za Dnevnik.hr

Jednoglasna odluka

Nakon što neko vrijeme nije bilo službene potvrde informacije koja se počela širiti u učiteljskim krugovima, tijekom večeri je stigla i ta potvrda. 

"Štrajkat ćemo dok se ne ispune naši zahtjevi. Jednoglasna je to odluka oba sindikata", potvrdio je i Nijaz Karić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske za srednju.hr.

Nekim medijima frontalni štrajk u svim školama potvrdio je šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec koji je i potpisao pismo poslano učiteljima u kojem ih se obavještava o početku frontalnog štrajka do ispunjenja zahtjeva. 

Informacija je objavljena i na Facebook stranici Učitelji, nastavnici, profesori na kojoj je navedeno: "Službena obavijest - od utorka (19.11.) štrajkamo svaki dan do ispunjenja zahtjeva!" 

Osnovna škola Hreljin na svojim je Facebook stranicama potvrdila da zbog frontalnog štrajka u svim školama u Hrvatskoj, koji će trajati od sutra sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, nisu u mogućnosti organizirati nastavu.

Sindikati su najavili zaoštravanje prema vladi, štrajk neće biti plaćen?

Frontalni štrajk koji se neslužbeno najavljuje od sutra u skladu je s ranijim najavama sindikata obrazovanja da će retoriku zaoštriti i kao odgovor na posljednju ponudu vlade, koju sindikati ocjenjuju sramotnom i nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.

Vlada je najavila da dane provedene u štrajku nastavnicima više neće plaćati pa tek treba vidjeti kako će proteći realizacija frontalnog štrajka za koji se najavljuje da će trajati sve do ispunjenja zahtjeva.

Sindikalni čelnici najavili su da će u utorak objaviti i rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Po podacima koje su predstavili prošloga tjedna, vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Sutra za 10 sati zakazana je redovna konferencija za novinare na kojoj bi sindikati trebali pojasniti daljnju taktiku i objaviti rezultate referenduma.

Podsjetimo, vladina posljednja ponuda sindikatima nudi povećanje osnovice za 6,12 posto u sljedećoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru, u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama. U štrajku prema cirkularnom modelu već su 26 dana, tako da je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

Pročitajte više