SLUČAJ LEŠA U ŠKRINJI

VIDEO Suđenje za leš u škrinji, svjedok: Lagala je, manipulirala i kockala

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Index

NA Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje Smiljani Srnec (45), koja je optužena da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom koji nije pronađen. 

>> TIJEK SUĐENJA:

10:50 Suđenje je gotovo, nastavlja se u četvrtak u 9 sati.

10:30 “Kakva je osoba bila Jasmina, a kakva je Smiljana, pitala je novu svjedokinju Jasminu Vugrinec, daljnju rođakinju, tužiteljica.

“Obje su bile dobro odgojene. Smiljana je znala biti nervozna pod stresom. Jasminu sam zadnji put vidjela u srpnju ili kolovozu 2000. godine”, odgovorila je svjedokinja Jasmina Vugrinec.

“Jeste li nakon 2000. pitali nekoga za Jasminu”? pitala je tužiteljica.

“Pitala sam Smiljanu i uvijek mi je odgovarala da je dobro, da je u Zagrebu i da vikendom dolazi doma”, odgovorila je svjedokinja.

“Kakav je bio Martin Dominić”? pitala je tužiteljica.

“Dobar, radišan. Više je iz kuće izbivao kada je radio u Njemačkoj, a kada se vrati odlazio je na teren po tjedan dana. Volio je piti, ali nikada se nitko nije žalio na njega. Povremeno je odlazio u kladionice”, rekla je svjedokinja koja je ustvrdila da je čula i da je Smiljana voljela kladionice, ali da je ona nikada nije vidjela da se kladi.

“Jeste li vidjeli škrinju u kući obitelji Dominić”? pitala je tužiteljica.

“Vidjela sam je ispod stepeništa”, odgovorila je svjedokinja.

“Moja sestra je krsna kuma drugoj kćeri Smiljane Srnec. Smiljana je mojoj sestri rekla da Jasmini kasni kruzer na kojem radi pa da ne može biti krsna kuma nećakinji”, rekla je svjedokinja.

“Jeste li znali da je Jasmina bila u vezi s oženjenim muškarcem”? pitao je odvjetnik optužene.

“Ne, nisam znala ni da je prekinula studij”, odgovorila je svjedokinja.

“Je li vam netko rekao da obitelj ima novčane probleme, dugove, da im je kuća na dražbi”? pitao je odvjetnik.

“Ne, nisu mi rekli”, odgovorila je svjedokinja.
“Je li vaša majka ikada prenoćila u kući obitelji Dominić ili da je Smiljana s djecom odlazila drugdje prenoćiti”? pitao je odvjetnik.

“Ne znam”, odgovorila je Josipa Vugrinec.

“Je li vam Smiljana ikada govorila o obiteljskom nasilju s bilo koje strane”? pitao je odvjetnik Bagarić.

“Znala se požaliti na muža. Ne sjećam se što je točno bilo”, odgovorila je Josipa Vugrinec
“Sjećate li se da je Martin Dominić ikada izazvao neki eksces”? pitao je odvjetnik.

“Ne znam. Ako je i bilo, bilo je kod kuće, a ne javno”, rekla je Josipa Vugrinec.

“Kojoj kćeri je Martin Dominić više bio sklon”? pitala je tužiteljica.

“Favorizirao je Jasminu. Prema njoj je bio nježniji”, odgovorila je svjedokinja.

Sucu Brđanoviću za oko je zapelo da je u istrazi svjedokinja rekla da je Jasminu vidjela u lipnju ili srpnju, a sada je rekla da ju je vidjela i u kolovozu.

“Što je od toga točno”? pitao je sudac.

“Nisam sigurna”, odgovorila je svjedokinja.

9:55 “Sjećam se Jasmine Dominić iz vremena kada je radila kao konobarica i studirala. Zadnji put sam Jasminu vidio 2000. godine u rujnu. Slučajno smo se susreli”, rekao je svjedok Dražen Palfi.

“Je li Smiljana Srnec bila sklona govoriti istinu i lagati? U istrazi ste rekli da je sklona lažima i manipulacijama. Je li to točno?” pitala je svjedoka državna odvjetnica.

“To je točno”, odgovorio je svjedok.

“Kako se Smiljana Srnec ponašala prema novcu”? upitala je tužiteljica.

“Neodgovorno. Išla je kladionice svakodnevno”, odgovorio je Palfi.

“Njihov otac bio je dobričina. Bio je sklon konzumiranju alkohola. Znao je ponekad posrtati od pijanstva, ali ni trijezan ni pijan nije bio agresivan. Pričao je o Jasmini da je u Francuskoj, ali da mu se ne javlja. Znao je reći da je u Francuskoj, ali da su joj dokumenti doma”, rekao je Palfi.

"Jednom smo išli u Mađarsku Smiljana, njezin suprug i ja. Smiljana je kod sebe imala Jasmininu osobnu i putovnicu. Vidio sam to sa stražnjeg sjedišta. Policija nas nije pregledavala, samo su mahnuli. Smiljana mi je rekla da ima sestrine dokumente jer su slični”, rekao je Palfi.

“Jeste li kada čuli Smiljanu da govori o svojoj sestri?” pitala je tužiteljica.

“Jesam jedne prilike kada sam bio kod njih kući. Smiljana je rekla da je u Francuskoj i da će doći u utorak. Ponašala se kao da je susjeda maltretira s pitanjem o sestri”, odgovorio je Palfi.

“Sjećate li se da ste policiji da ste s Jasminom pričali u Zagrebu 2003. godine”? pitao je svjedoka branitelj optužene.

“Zabranjuje se to pitanje. Ne možete postavljati pitanja vezana uz postupanja policije i sadržaja obavijesnih razgovora”, zabranio je sudac svjedoku da to odgovori.

“Jeste li danas 19 godina kasnije potpuno sigurni da ste je zadnji put vidjeli 2000. godine”? upitao je odvjetnik Krešimir Bagarić.

“Da”, rekao je Palfi.

“Jeste li sigurni da smo bili u Mađarskoj i da sam prelazila granicu sa sestrinim dokumentima ili ste to pročitali u novinama”? pitala je svjedoka Smiljana Srnec.

“Da, siguran sam”, odgovorio je Palfi.

“Je li optužena imala svoju osobnu iskaznicu”? pitao je odvjetnik optužene.

“Ne znam je li imala svoju. Držala je sestrinu u krilu”, odgovorio je svjedok Palfi.

9:45 Iskaze su počeli iznositi svjedoci. Za današnje ročište predviđeno ih je troje, a prvi svjedoči Romeo Kanižaj. 

“Poznavao sam Jasminu, bili smo prijatelji nekoliko mjeseci. Zadnji put sam je vidio u zimu 1999. godine, ali nisam siguran točno kada. Ne znam bi li se to moglo okarakterizirati kao ljubavna veza. U par navrata je na dulje vrijeme odlazila u Njemačku. Nisam s Jasminom nikada pričao o njenim problemima u obitelji. Smiljanu sam vidio u nekoliko navrata u kafiću u kojem je Jasmina radila. Smiljana je kasnije u jednom navratu tražila da joj posudim novac, ali joj nisam dao”, rekao je svjedok Romeo Kanižaj.

“U Državnom odvjetništvu ste rekli da ste supruzi priznali svoj odnos s Jasminom, što je to značilo? Rekli ste i da ste se razišli da veza više nije imala smisla”, upitao je svjedoka odvjetnik Smiljane Srnec.

“Rekao sam supruzi da sam prijatelj s njom. Razišli smo se jer nismo više imali zajedničkih tema”, odgovorio je svjedok Kanižaj.

9:35 Tužiteljstvo je u uvodnom govoru istaknulo kako smatra da će dokazati sve što je navedeno u optužnici iskazima vještaka i svjedoka.

“Neutvrđenog dana tijekom 2000. tupim predmetom zadala je najmanje pet snažnih udaraca u lijevu stranu glave od kojih je Jasmina umrla”, ukratko je iznijela optužnicu Irma Bagarić iz Županijskog državnog odvjetništva.

“Jasmina Dominić je usmrćena dok je ležala i nije pružala nikakav otpor. Nakon toga je Smiljana Srnec sakrila tijelo svoje sestre u zamrzivač. Glava žrtve je bila umotana u crnu najlonsku vreću. Poklopac zamrzivača zalijepljen brzim ljepilom. Na temelju psihijatrijskog nalaza dokazat ćemo da se radi o profilu osobe koja je sposobna počiniti ubojstvo pa i ubiti svoju sestru. Nitko drugi osim nje u periodu od 2000. do 2005. kada je prijavljen nestanak nije vidio Jasminu Dominić osim okrivljenice koja je govorila da s njom kontaktira i da povremeno dolazi i da je slučajno nitko drugi nije vidio. To je sve bila laž”, rekla je u uvodnoj riječi tužiteljica Irma Bagarić.

9:18 Obrana je iznijela uvodne riječi.

“Sporno je da je okrivljena dužna reći tko je ubio sestru kako ona sama ne bi bila osuđena. Dokazat ćemo da okrivljena nije ubila svoju sestru i da je nije mogla ubiti. U ovom postupku će se raspravljati o obiteljskim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje tko je ubio Jasminu Dominić. Činjenice koje zahtijevaju razjašnjenje su: vrijeme kada je žrtva posljednji put viđena živa, tko je lagao i prikrivao istinu u obitelji Dominić, tko je sve živio u obiteljskoj kući, tko su bile agresivne osobe u obitelji, je li okrivljena mogla sama pohraniti tijelo žrtve. Obrana će dokazati da žrtva nije nestala u kolovozu 2000. godine. Dokazat ćemo da su članovi obitelji Dominić lagali i prikrivali istinu o sebi. U kući su u inkriminirano vrijeme živjele još tri osobe. Kćer okrivljene, koja je imala četiri godine, otac koji je samo povremeno bio odsutan radeći na terenu u Istri te majka koja je dolazila kući iz Njemačke nekoliko puta godišnje. Okrivljena, pak, nije neprekidno i svakodnevno boravila kući. Dokazat ćemo da okrivljena nije bila agresivni član obitelji nego su to bili drugi članovi obitelji. Zbog zdravstvenog stanja okrivljena nije mogla sama pohraniti tijelo u zamrzivač jer joj je još 1999. godine utvrđeni bolovi u leđima. Dokazat ćemo i da okrivljena nije imala motiv za ubojstvo jer žrtva ni na koji način nije od nje bila ni bolja ni uspješnija. Policija je prestala tražiti počinitelja odmah nakon što je uhitila okrivljenu Sud je ne smije proglasiti krivom jer ne želi reći tko je počinio ubojstvo”, rekao je u uvodnoj riječi odvjetnik Krešimir Bagarić.

9:17 Nakon čitanja optužnice Srnec je izjavila: Ne osjećam se krivom.

9:15 Kako bi se ubrzao cijeli proces, sudac je odlučio da se tonski snima cijela rasprava.

9:09 Suđenje je počelo.

8:58 Smiljana je dovedena u sudnicu. Na sudu su posebne mjere osiguranja. Smiljana je tijekom dolaska na sud preplašeno gledala na sud. Vijećem varaždinskog Županijskog suda će predsjedati sudac Tomislav Brđanović.

8:50 Danas bi trebala biti ispitana tri svjedoka. Suđenje će biti otvoreno za javnost.

8:30 Smiljana Srnec stigla je na sud u pratnji policije. U rukama je nosila zeleni fascikl s dokumentima.

Sestra nestala 2000. godine, pronađena u obiteljskom domu skoro 20 godina kasnije

Optužnica tereti Srnec da je svojoj sestri zadala najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu te da joj je nanijela višestruke smrtonosne ozljede u vidu prijeloma kostiju glave.

Jasmini Dominić trag se potpuno izgubio 2000. godine, iako je njezin nestanak službeno prijavljen tek 16. kolovoza 2005.

Međimurska policija je 16. veljače ove godine zaprimila dojavu iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu da je u zamrzivaču u kući u Palovcu pronađen leš nepoznate osobe, za koju je utvrđeno da je sestra Smiljane Srnec, koja je uhićena istoga dana.

Tijelo je godinama ležalo u škrinji

Tijelo je godinama ležalo u škrinji. Smiljana Srnec u jednom se trenutku slomila pred policijom i navodno sve priznala. No to nije bilo u prisutnosti odvjetnika te se njeno priznanje ne uzima kao dokaz na sudu. Pred istražiteljima se tako našao težak posao da pronađu dovoljno čvrste dokaze za zločin koji se dogodio prije 19 godina.

Sestra negira da je počinila ubojstvo

"Nemam komentara, ali nisam", kazala je Srnec na upit je li ubila svoju sestru. Na sudu je i plakala, objavljeno je ranije.

"S obzirom na sve ono što je činjenično utvrđeno u dosadašnjem postupku, s obzirom na brojnost i kvalitetu prikupljenih dokaza, smatram da je odluka o potvrđivanju optužnice očekivana i da oko takve odluke doista nije bilo nikakve sumnje", izjavio je zamjenik županijske državne odvjetnice Darko Galić nakon što je optužnica protiv Srnec 22. kolovoza prihvaćena.

Cijela obitelj, osim ujaka, odbila dati iskaz

Tijekom istrage svi članovi uže obitelji dviju sestara odbili su dati iskaz - i majka Katarina, i Smiljanin suprug, i njezine dvije kćeri, i zaručnik jedne od njih. Otac dviju sestara umro je 2013. godine. Jedini koji je odlučio dati iskaz je Jasminin ujak Drago Sobol. Tada je progovorio i za medije.

Za N1 je rekao kako je ubijenu Jasminu vidio nekoliko mjeseci prije nego što je nestala, prema onome što je obitelj prijavila policiji. Pet godina nakon nestanka, 2005. godine, prijavili su da je Jasmina nestala u rujnu 2000. godine. Policiji su govorili da su se u međuvremenu čuli s Jasminom i da je otputovala. Ujak je tada ispričao i da ne razgovara ni s kim od obitelji. Ne razgovara ni s vlastitom sestrom, majkom ubijene.

Nakon što je slučaj otkriven, na vidjelo su izašli brojni detalji pa se tako doznalo i da je otac dviju sestara godinu dana prije nego što je obitelj prijavila nestanak proglašen krivim zbog nasilničkog ponašanja u obitelji.

Škrinja je bila premještana nekoliko puta

Osim toga, jedan obiteljski prijatelj je ispričao kako im je pomogao pomaknuti škrinju za koju se kasnije ispostavilo da se u njemu nalazi tijelo ubijene Jasmine.

"Dignuli smo tu škrinju, bila je zaista jako teška pa smo Freda pitali zašto nisu prije ispraznili meso, kako bi nam bilo lakše. Odgovorio nam je kratko - da to nije moguće", rekao je svjedok i tako otkrio jedan od najbizarnijih detalja u posve bizarnom slučaju. 

Škrinja je bila premještena i kad je potok Trnava poplavio dio Palovca 2001. i 2005. godine. Vatrogasci su premještali škrinju i čudili se kako je teška. "Međusobno smo još komentirali kako je škrinja jako teška i zezali se što u njoj drže", rekao je jedan od vatrogasaca koji je pomagao u premještanju škrinje iz podruma u kuću.

Pročitajte više