Filipinski pomorac: Preživjeli su mi sve ispričali, pronađena je i prazna splav

Screenshot: Morski.hr

POMORAC iz Manile s broda Piet za Morski.hr je otkrio dosad nepoznat podatak o pronalasku druge splavi, koja je bila prazna.

"Posada zrakoplova Falcon ugledala je splav s preživjelima i poslali su nam koordinate te smo u skladu s tim postupili i pronašli ih. Drugog dana potrage moji kolege su pronašli i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhodea i predali smo ga Francuskoj ratnoj mornarici", ispričao je.

"Jedanaest ih je bilo u splavi i oko nje, a onda ih je poklopio val"

Preživjeli su mu ispričali što se dogodilo.

"Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val te prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima", prepričava Filipinac.

"Pronađena druga, prazna splav"

"Kad smo pronašli preživjele, još je jedna splav pronađena, ali bez ikoga u njoj. Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku ili od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi", kaže.

Do sad nigdje nije objavljeno da je pronađena druga, prazna splav. Na upit odakle mu takva informacija i koliko može biti pouzdana, kaže:

"Čuo sam je od mojih časnika koji su o tome informirani s drugog broda. Zato što su naš i taj drugi brod plovili u pravcu splavi i odjednom smo pronašli prsluk za spašavanje. Tada je taj drugi brod stigao do splavi (koju su pronašli praznu)", kazao je.

Dosadašnje izjave preživjelih u javnost su izišle nakon što su ih prethodno dali svojoj kompaniji i osiguravajućem društvu i ponešto se razlikuju od ove koju prenosi čovjek koji tvrdi da su mu priču ispričali ljudi koje je pak spasila posada njegovog broda. 

Unatoč svemu navedenom, potvrđeno je i ovaj put da za barem dvije splavi i sedam članova posade, uključujući kapetana Dina Miškića, još uvijek nema ni traga. 

Pročitajte više